Belföld

Csökkenő olajár a tőzsdéken

Gyengült kedden délutánra a kőolaj ára Londonban és New Yorkban a befektetők nyereségrealizálására, miután számos bank és politikus arra figyelmeztetett, hogy a magas energiaárak lassítják a gazdasági növekedést.

Röviddel 16.30 előtt az északi-tengeri Brent decemberi jegyzése hordónként 89 cent veszteséggel 48,02 dolláron állt, napi mélypontja 47,90 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). A Brent ára az elmúlt két nap során mintegy 2 dollárral süllyedt.

Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta hordónkénti ára 1,02 dollár veszteséggel 52,65 dolláron volt novemberi lejáratra a New York-i árupiacon (NYMEX), miután a hétfői kora kereskedésben rekord szinten, 55,33 dolláron volt.

Szakértők szerint árcsökkentő tényező a piacon az a szakértői várakozás, miszerint a múlt héten ismét, a negyedik egymást követő héten nőtt az amerikai olajtartalék. A Reuters által megkérdezett 8 elemző véleményének az átlaga szerint a múlt héten az olajtartalék 2,3 millió hordóval bővült az egy héttel korábbi 278,2 millió hordóról. A benzintartalék esetében az elemzők mérsékelt, 500 ezer hordó növekedésre számítanak. Ugyanakkor a feldolgozott olajtermékek, köztük a fűtőolaj esetében a tartalékszint 800 ezer hordó esésére számítanak az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik