Belföld

Bácsfiék gyalázták meg Churchill szobrát

Önkényuralmi jelkép használatának vétsége és rongálás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség Bácsfi Diána és hét társa ellen - közölte a rendőrség.

A rendőrség szerint B. Diána és társai 2004 augusztusában és szeptemberében Budapest Belvárosában 5 alkalommal önkényuralmi jelképet ábrázoló plakátokat ragasztottak ki – mondta Mayer Zoltán alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda osztályvezetője. A gyanú szerint a városligeti Churchill-szoborra, a II. kerületi Ságvári-emléktáblára, a XII. kerületi Gesztenyéskertben a holokauszt áldozatainak emlékművére ők öntöttek vörös festéket.

A rendőrség által következetesen B. Diánaként emlegetett nőt – aki a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetője – és egyik társát azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy ez év nyarán három alkalommal rongált meg közterületen muzeális tárgyakat.

Július 24-re virradó éjszaka a városligeti Churchill- szoborra öntöttek vörös festéket a gyanú szerint, és az elhelyezett emléktáblára “nyilaskeresztet, horogkeresztet és áruló” feliratot festettek. Augusztus 30-án a II. kerületben a Ságvári-emléktáblára öntöttek vörös festéket. A gyanú szerint ők rongálták meg a XII. kerületi Gesztenyéskertben a holokauszt áldozatainak emlékművét is vörös festékkel.

Ezek kulturális javaknak, műemléknek minősülnek, s így elkövetők megvalósították a rongálás bűncselekmény minősített esetét. Bácsfi Diána a rendőrség tájékoztatása szerint gyanúsítotti kihallgatásán beismerte a bűncselekmények elkövetését, ellene és társai ellen szabad lábon hagyásuk mellett folyik az eljárás. A rongálás bűntett, ezért akár háromévi szabadságvesztés is kiszabható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik