Belföld

Magyarország felvásárolja a szerbek paprikáját

A csőd szélére kerültek az észak-bácskai paprikafeldolgozó üzemek, mert a paprikatermesztők egyenesen a Magyarországra viszik árujukat.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap hétfőn a messzeföldön híres horgosi paprika feldolgozóinak példáján illusztrálja az észak-bácskai gondokat. A lap szerint legidősebb horgosiak sem emlékeznek arra, hogy valaha is megtörtént volna, hogy a földekről egyenesen külföldre szállítják a paprikát.

Az idén nagy mennyiségben és kiváló minőségű paprika termett a térségben, ennek ellenére a magas magyarországi felvásárlási árak miatt a gazdák már az idei termés negyven százalékát a határon túlra szállítottak. Magyarországon 105 forintos kilónkénti áron (22 dinár) lehet eladni a paprikát, kilenc dinárral többet fizetnek érte, mint Szerbiában.

Ha így folytatódik, bezárás vár a horgosi Vitamin és a törökkanizsai Aleva paprikafeldolgozó üzemre és számos más kisebb üzemre. A martonosi fűszerpaprika-feldolgozók már beharangozták a bezárást, és sok dolgozó utcára kerülhet. Dusan Hajdin, két martonosi vállalat tulajdonosa katasztrofálisnak minősíti a helyzetet. Emlékeztet arra, hogy tavasszal vállalata vetőmagot és műtrágyát szállított a termesztőknek, fizették a munkaerőt, most pedig a nyerspaprikát egyenes a földekről szállítják Magyarországra.

A horgosi Vitamin tucatnyi levelet írt az illetékes szervekhez a helyzet rendezése végett, de hasztalan – mondja Petar Nikolic gyárigazgató, aki szerint a legrosszabb az egészben az, hogy a vetőmagnak szánt horgosi paprikát is kiviszik az országból, ami hatalmas kárt fog okozni a szerbiai gyáraknak. A dolgozók fizetés és munka nélkül, az ország pedig deviza nélkül marad amiatt, hogy nem tudnak majd importálni a világpiacon is keresett őröltpaprikát. Megtörténhet szerinte az is, hogy ilyen bő termés mellett Magyarországról kell majd importálni a vetőmagot – mondta Nikolic.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik