Belföld

Magyarország EU-segítséget kér a gabonaértékesítéshez

Magyarország az uniós agrárminiszterek hétfői ülésén az Európai Unió segítségét fogja kérni a mintegy 4 millió tonnás hazai gabonafelesleg értékesítésének ügyében.

Magyarország Csehország és Ausztria támogatásával az uniós agrárminiszterek hétfői tanácsülésén az EU segítségét fogja kérni a jelentős gabonafelesleg piaci értékesítésére. A magyar mezőgazdasági tárca azt követően javasolja a téma napirendre tűzését, hogy előző próbálkozásaira a Bizottságtól és más uniós grémiumoktól sem kapott kielégítő és érdemi választ.

Németh Imre, a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője első alkalommal még júniusban kérte egy négyszemközti beszélgetés során Franz Fischler EU-agrárbiztos segítségét a termékfelesleg eladásához. Az osztrák biztos akkor azt mondta, hogy Brüsszel legkorábban ősszel, az uniós gabonamérleg ismeretében tehet javaslatot a helyzet megoldására. Németh később levélben is kérte Fischler közbenjárását, aki azonban – mint azt nemrég az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága előtt is megismételte – exporttámogatás helyett azt javasolta a magyaroknak, hogy az uniós tagállamokban keressenek felvevőpiacot az otthon eladhatatlan termékfeleslegnek. A kormány két hete az uniós gabonairányító hatóság ülésén is felvetette a kérdést, de értesülésünk szerint akkor sem kapott érdemi választ.

A helyzet azóta annyiban változott, hogy a részben hasonló problémákkal küszködő Ausztria és Csehország is a magyarok szövetségeséül szegődött, támogatva azt a magyar kérést, hogy a témát a nem hivatalos pontok között tűzzék a hétfői agrártanács ülésének napirendjére. Úgy tudni, hogy a cseheknek is 1,5-1,8 millió tonnás gabonafeleslegük van, amelynek értékesítéséhez az Uniótól várnak segítséget. Mint ismeretes, az idei kiugróan jó termésnek köszönhetően hazánkban több mint 4 millió tonna gabonafelesleg képződött, amelynek eladása és tárolása komoly nehézségbe ütközik.

A Bruxinfo értesülése szerint a három „szövetséges” azzal kívánja alátámasztani kérését, hogy – mivel a környező országokban mindenhol jó volt a termés – kizárólag tengeren tudnának gabonát exportálni. Mivel a három ország közös vonása, hogy nem rendelkeznek tengeri kikötővel, az exportköltségek becslések szerint tonnánként 10-15 euróval megemelkednének. A gazdák és a kereskedők ilyen körülmények között nem lennének érdekeltek a kivitelben, mivel jóval az intervenciós ár alatt kellene túladniuk a terményen.

A magyar hétfőn fél értesülésünk szerint csak a problémát veti fel, az egyedül illetékes Európai Bizottságra bízva azt, hogy milyen megoldást javasol. Magyar részről egyébként leginkább két lehetőséget látnak: szállítási költségtérítést és exporttámogatás nyújtását a pluszköltségek fedezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik