Belföld

Abramovics kiszáll a Rusalból

A Chelsea tulajdonosaként világhírre szert tett Roman Abramovics eladja 25 százalékos RUSAL részvénycsomagját a többi részvényt már magáénak tudó Oleg Deripaskának.

A meg nem nevezett forrásból származó hírt a Vedomosti üzleti napilap közölte; értesülései szerint az Abramovics érdekeltségű Millhouse Capital novemberben zárja le az üzletet Deripaska befektetési társaságával, a Basic Elementtel.

A Basic Element 2003 októberében jelentette be, hogy meg nem nevezett összegért megvásárolta a Rusal 25 százalékát a Millhouse-tól – 75 százalékra emelve ezzel részesedését az alumíniumtermelő társaságban.

Az üzletet akkor a poszt-szovjet érában meggazdagodott orosz gazdasági elit, az “oligarchák” ügyei iránti egyre növekvő “érdeklődéssel” hozták összefüggésbe; felröppent az a híresztelés is, hogy Abramovics hazájának elhagyását tervezi; hozzá közel álló források ezt ugyanakkor ismételten tagadták.

Az évi 2,6 millió tonna alumíniumot termelő Rusal ambiciózus célja, hogy új beruházásokkal és meglévő termelési kapacitások felvásárlásával a világ legnagyobb alumíniumtermelőjévé váljék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik