Belföld

55 dollár fölött az olajár

Hétfőn a téli fűtőolaj ellátás miatti aggodalmak hatására a hordónkénti 55,3 dollárt érték el a szabadpiaci olajárak. A legutóbbi adatok az amerikai stratégiai tartalékok további csökkenését jelezték a múlt hétről.

A szakértők további áremelkedésre számítanak, a piac a 60 dolláros szintet teszteli majd a téli csúcsfogyasztás idején – mondják egyesek, hozzátéve, a profitkivétek miatt nagyfokú ingadozásra lehet majd számítani.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint hétfő reggel hordónként (159 liter) 55,26 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 33 centtel olcsóbb a pénteki New York-i zárónál. Korábban az ár 55,33 dollárt ért el a Nymexen, eddig soha nem tapasztalt magasságba emelkedett.

A West Texas Intermediate decemberre hétfő reggel 53,88 dollár volt hordónként. Az ólmozatlan normálbenzin novemberre hétfőn reggel 1,4150 dollár volt gallononként (3,78 liter), 0,0046 dollárral drágább a pénteki New York-i zárónál. Az északi-tengeri Brent pénteken a legközelebbivé vált decemberi jegyzésben hordónként 16 centtel 49,93 dollárra gyengült a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Hétfő reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 419,1 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,3 dollárral drágább a pénteki későinél.

Greenspan: az energiaáraknak ma már kesebb a hatásuk a gazdaságra

Az energiaárak idei emelkedésének a hatása jóval kisebb a gazdaságra, mint volt a 70-es években a nagy olajárrobbanás idején – jelentette ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője.

Alan Greenspan szerint a világgazdaság alkalmazkodik az emelkedő olajárhoz az energiakutatás gyorsításával, a termelés bővítésével, valamint az energiafelhasználás hatékonyságának a javításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik