Belföld

Sok helyen sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók

Megkezdődött az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) által péntekre meghirdetett országos figyelmeztető sztrájk , amelynek célja a jobb munkakörülmények megteremtése az ágazatban.

Az egészségügyiek az országban több helyütt is kilátásba helyezték, hogy csatlakoznak a felhíváshoz, illetve szolidárisak a tiltakozók célkitűzéseivel. Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház nem csatlakozik az EDDSZ péntekre meghirdetett országos figyelmeztető sztrájkhoz.

Az intézmény sztrájkbizottságának elnöke elmondta: a pénteki sztrájkhoz nem csatlakoznak, de szolidárisak azzal; nem csatlakoznak a hétfőre meghirdetett munkabeszüntetéshez sem, mivel ezen a napon a kórház olyan felvételi ügyeletet lát el, amikor ide kerülnek a koponya- és hasi traumát szenvedett betegek.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház dolgozói ismét csatlakoztak az EDDSZ által meghirdetett országos figyelmeztető sztrájkhoz – tájékoztatta Rádonyiné Ősi Márta az MTI-t.

Az EDDSZ önálló alapszervezetének dunaújvárosi elnöke hozzátette: mintegy 400 dolgozó sztrájkol 8 és 16 óra között az egészségügyi intézményben, a munkabeszüntetés az országos felhívásnak megfelelően zajlik. Rádonyiné Ősi Márta kiemelte: Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke ellátogat Dunaújvárosba pénteken.


Sok helyen sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók 1

Székesfehérváron és Móron kék szalaggal fejezik ki szolidaritásukat a sztrájkolókkal. Békés megye egészségügyi dolgozói is szolidárisak EDDSZ célkitűzésivel, így pénteken reggel nyolc órától a nagy intézmények többségében sztrájkot tartanak.

“A gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház több mint kétezer dolgozójának 45 százaléka csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, a többiek pedig, akik a fekvőbeteg- és a sürgősségi ellátásban dolgoznak, illetve ügyeletbe vannak beosztva folyamatosan végzik a munkájukat” – tájékoztatta az MTI-t pénteken reggel Tóth Károlyné, az EDDSZ megyei vezetője.

A békéscsabai Réthy Pál Kórház mintegy ezer munkatársának 25 százaléka csatalakozott a sztrájkhoz, a többiek szintén szolidárisak, ám dolgoznak, hiszen az ilyenkor előírt szolgáltatásokat biztosítania kell a kórháznak – mondta Bóna Attila, a korház szakszervezeti vezetője.

Ugyancsak csatlakozott a felhíváshoz a Fogyatékosak Gondozó és Ápoló Intézetének 150 dolgozójának a fele, míg az Orosházi Városi Önkormányzat Kórházában nem kezdődött sztrájk a pénteki napon, mert Jenes Ágota szakszervezeti vezető szerint, a mintegy 800 személyt foglalkoztató kórház létszáma olyan alacsony, hogy nem tudták volna megszervezni, hogy az alapellátások zavartalanul működjenek.


Sok helyen sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók 2

Rendben, fegyelmezetten kezdődött meg a kétórás figyelmeztető sztrájk a tatabányai Szent Borbála Kórházban – tájékoztatta Beer Jánosné, a sztrájkbizottság elnöke az MTI-t pénteken. A tatabányai intézményben az EDDSZ országos sztrájkhoz csatlakozva 8 és 10 óra között tartanak munkabeszüntetést. A sztrájkmegállapodást 651-en írták alá.

Sztrájkba lépett a Pécsi Tudományegyetem egészségügyi intézményeinek mintegy 850 dolgozója is pénteken. “Minden adminisztrációs, illetve jogi akadály elhárult a munkabeszüntetés elől, ezért úgy döntöttünk, csatlakozunk az országos felhíváshoz, és reggel nyolctól délután négy óráig demonstrálunk” – közölte a sztrájkbizottság tagja, Kassai Miklós az MTI-vel.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kazincbarcikai városi kórház alkalmazottjai léptek sztrájkba péntek reggel 8 órakor, az egy héttel ezelőtt sztrájkoló miskolci megyei kórház dolgozói viszont most nem szüntették be a munkát.

A veszprémi megyei kórházban négyszáz, az ajkaiban százötven egészségügyi dolgozó vesz részt a pénteki a sztrájkban. Németh Ilona főorvos, a veszprémi kórház sztrájkbizottságának elnöke az elmondta: 8 órától 16 óráig tartják a munkabeszüntetést, s mindaddig sztrájkolnak, amíg a szakminisztériummal folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) orvos centrumának hét intézményében, valamint Csongrád megye további öt kórházában és rendelőintézetében több mint 650-en írták alá csatlakozási szándékukat az egészségügyben pénteken reggel 8 órakor kezdődött figyelmeztető sztrájkhoz – tudta meg az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik