Belföld

Megkezdődött a ramadán

Megkezdődött a ramadán muzulmán böjti hónap pénteken, amikor az iszlám hívek napkeltétől napnyugtáig nem vesznek magukhoz ételt.

Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait, Katar és az Egyesült Arab Emírségek vallási vezetői az eget kémlelve szerda este nem látták az újhold sarlóját. Ebből következően csütörtök volt a ramadánt megelőző hónap utolsó napja, pénteken reggel pedig kezdetét vette a négyhetes böjti hónap. Hasonlóan döntöttek Irak, illetve a Földközi-tenger mentén fekvő Libanon egyházi méltóságai is.

Ilyenkor a vállalatok csökkentik a nappali munkaidőt, az üzletek pedig sokszor csak este nyitnak ki. Kuvaitban az öbölmenti ország egész területén kulturális és vallási rendezvények egész sorozatát tartják a böjthónap idején. Mint azt az ország iszlámügyi minisztériumának egyik vezetője a KUNA hírügynökségnek pénteken elmondta, vallásoktatást és Korán-olvasást tartanak, ez utóbbiból versenyeket is rendeznek. A ramadán első hetében tanácskozásokat is tartanak többek között a böjthónap jótékony hatásáról.

Izraelben bejelentették, hogy a hadsereg mérsékli Gázai övezetbeli offenzíváját, részben azzal az indokkal, hogy a ramadán idején “ne nehezítsék tovább a palesztin lakosság életét.”

Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában, a ramadán érzékenyen érinti az ország számos éjszakai klubját, masszázsszalonját és más szórakoztató központját, amelyeket a böjt idejére egy 2002-es rendelet alapján bezárnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik