Belföld

Használhatatlan adókalkulátor a PM-től

Virtuális adókalkulátorral kívánja népszerűsíteni az adókedvezményeket honlapján a pénzügyi tárca, úgy is, mint "szolgáltató minisztérium". Tavaly a Fidesz már készített hasonlót, persze ellenkező szándékkal.

Hosszas és türelmes tesztelés alapján a FigyelőNet arra az eredményre jutott, hogy legalább 5 965 824 forintos éves bruttó jövedelemnél lép be az a határ, amikor az adózó már nem részesül semmilyen kedvezményben. De ugyanez az adózó szerencsésnek is érezheti magát, hiszen így tagja lesz annak a 78 ezer főt magában foglaló elit klubnak, amelynek tagjai „a legtöbb befizetett személyi jövedelemadóval járulnak hozzá a közcélok megvalósításához” – írja a mindenre felkészült, de a kipróbálás után elkedvetlenített felhasználónak az adókalkulátor. 







Az első kalkulátor

A pénzügyi tárcához hasonlóan a Fidesz-MPSZ tavaly elkészítette saját kalkulátorát, csak veszteségkalkulátor néven. A nyugdíjasokat vette célba: az idősebb internetező havi nyugdíjának bepötyögése után megkapta, hogy havonta, illetve évente mennyivel csökkentette a szocialisták jóléti programja nyugdíja reálértékét. A honlap készítői hatalmas piros betűkkel a veszteséget, majd apró betűvel az emeléseket közölték.

Amennyiben az érdeklődő közli éves bruttó jövedelmét, a Pénzügyminisztérium honlapján lévő kalkulátor kiszámolja, hogy a várható járulékok és a maximálisan fizetendő személyi jövedelemadó után mennyi készpénze marad. Emellett azt is közli, hogy a jelenlegihez képest évente mekkora megtakarítást jelent a jövő évi adótábla. Természetesen a progresszív adózás logikája és az ezzel párhuzamosan csökkenő adókedvezmények miatt egy összeg után a csökkenő hozadék elve kezd érvényesülni. Így mind relatív, mind pedig abszolút értelemben csökken a jövőre várható nyereség.

Nem járnak jobban jövőre a minimálbérből élők, de akiknek havi 60 ezer forint a bruttó bérük, azok már havonta 720 forintot nyernek az adóváltoztatásokkal. Ezzel szemben a havi bruttó 100 ezer forintos fizetés esetén 37 120 forintos éves megtakarításra számíthatunk, ez 3010 forint körüli többletjövedelmet jelent havonta. A többletbevétel havi bruttó 150 ezernél kezd stagnálni, s egészen a havi 300 ezer forintig 4667 forint többletjövedelem folyik be havonta a családi kasszába.

A kalkulátor, amikor az FN kipróbálta, igen lassúnak bizonyult. Hiányossága emellett a túlzott homogenitás. Nem lehet ugyanis disztingválni, a különböző kedvezményeket is feltüntetni, így csupán a kedvezményeket nem igénylő alapadózónak ad tényleges iránymutatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik