Belföld

Atrocitások nélkül zárult a tüntetés

A tömeg - amelyben ott voltak az MSZP-kongresszus küldöttei, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - megtöltötte az Andrássy utat a Csengery és a Vörösmarty utca között, és környező mellékutcákban is sokan álltak.



Kötelességünknek érezzük, hogy nyíltan fellépjünk az erőszak, a kegyetlenség és a népirtás minden formája ellen, illetve, hogy emlékezzünk, ne felejtsünk, hogy a szörnyűségek soha ne következzenek be újra – mondta Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója a köröndön. Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke kijelentette: sajnos az Orbán-kormány nem határolódott el a szélsőségektől, de két éve már megváltozott a helyzet. Fontos az, hogy a hétköznapi tettekben is megnyilvánuljon a szélsőségekkel szembeni ellenállás.

A Kodály köröndön ott voltak az MSZP-kongresszusról autóbusszal érkezett küldöttek, kezükben egy-egy szál fehér szegfűvel. A tömegben feltűnt Gyurcsány Ferenc, Juhász Ferenc, Szili Katalin, Szekeres Imre, Kovács László, Kiss Péter, Lendvai Ildikó és Hiller István is. Ugyancsak megjelent Medgyessy Péter volt miniszterelnök.

Liberálisok sárga rózsával érkeztek, mondván: “Nyílik még a sárga rózsa, ne hallgass a hazug szóra!” A tömeg a Terror Háza elé vonult, ahol Gyurcsány Ferencet nagy tapssal fogadták. A közelben a rendőrök – akik ellenőrzik az Andrássy útra érkezőket – igazoltattak négy bomberdzsekis fiatalembert. Gergényi Péter budapesti főkapitány is a helyszínen figyeli az eseményeket.

Hiller István, az MSZP alelnöke hangoztatta: azért kellett összejönnünk, hogy egyértelműen és világosan kimondjuk, nem tűrjük a fasizmust semmilyen állapotában, semmilyen alakváltozásában, semmilyen nemében, semmilyen megnyilatkozásában. Kijelentette: “nem csak valami ellen jöttünk ma össze, hanem kiállni valami mellett, valamiért. Van mit féltenünk. Egyenként és együtt is. Szabad és igazságos országot akarunk, egy igazságosabb és gyarapodó országot”.

Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke a Műcsarnok előtt tartott beszédében kijelentette: nem politikusok vagy katonák, hanem civil emberek, demokraták tiltakoznak a fajgyűlölet ellen, akik békében, a kölcsönös tolerancia jegyében kívánnak élni.

Koszorúzás a Várban


A Fidesz külön emlékezett a budai Várban: azt javasolta, hogy állítsák fel az Igazak emlékfalát egy éven belül Budapesten. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke Sztehlo Gábor evangélikus lelkészre emlékezett, aki a nyilas rémuralom idején gyermekotthonokat szervezett zsidó gyermekek megmentésére. Sztehlo Gábor emléktábláját Orbán Viktor pártelnök és Pokorni Zoltán közösen koszorúzta meg.


Pokorni Zoltán szerint Bácsfi Dianából, Szálasi Ferenc mai követőjéből, szenzációt csináltak. Mint mondta, a demokrácia számára az igazi veszélyt nem Szálasi követőinek maroknyi csapata jelenti, mert velük a demokratikus közélet el tud bánni. Szerinte az igazi veszély az a politikai akarat jelenti, amely nem öntudatot épít, hanem félelmet gerjeszt, nem a tisztázó gondolkodást és beszédet célozza, hanem csak üres vagdalkozás. Demonstráció volt a budapesti Szabadság téren is.

A mintegy 100-200 résztvevő előtt felszólaló szónokok szerint az ordas eszméket, a fasizmust és a bolsevizmust egyformán el kell ítélni. Antifasiszta megemlékezést tartottak Szegeden, Debrecenben és Pécsett is. Budapesten néhányan megpróbálták megzavarni a rendezvényeket, de a rendőrök határozottan felléptek ellenük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik