Belföld

Bankszövetség – mit választanak?

A Bankszövetség csütörtök délutánra ígért állásfoglalást arról, hogy a társasági - vagy a kamatkülönbözet adót választják.

A pénzügyminiszter, mint azt korábban jelezte, tulajdonképpen a bankokra bízza, hogy eldöntsék milyen formában fizessék a tervezet különadót.

A költségvetésnek úgy tűnik teljesen mindegy, hogy a bankoktól remélt 30 milliárd forint milyen alapon folyik be, kamatrés adóból, vagy társasági adóemeléssel. Bár már döntött a kormány az előbbi mellett, a bankok egy része és a takarékszövetkezetek csak most ébredtek rá, hogy talán mégis a másik változat, a társasági adóemelés lenne számukra kedvezőbb. A pénzintézeti szektoron belül ugyanis nem egyforma a kisebb és a nagyobb bankok érdeke, és a Bankszövetségnek most olyan döntést kell hoznia, amelyben nem csak a nagy bankok lobbi-ereje jelenik meg.

Ha a szövetség mégis a másik megoldás, vagyis a társasági adóemelés mellett dönt, akkor a kérdés az, hogy ez hogyan érvényesíthető a parlamentben, hiszen az adótörvények és a bankadó általános vitája szerdán már lezajlott. Praktikusan az új javaslat kapcsolódó módosító indítvánnyal vihető a honatyák elé, hogy a részletes vitában még legyen alkalma a tisztelt háznak azt véleményezni. Úgy tűnik, még lenne idő ilyen indítvány elkészítéséhez, a részletes vita ugyanis október 25-26-án lesz a Parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik