Belföld

Schröder nem jön Balatonőszödre

Haladó kormányzás címmel nemzetközi konferencia kezdődik ma Budapesten, amely tizenkét ország balközép vezetőinek balatonőszödi csúcstalálkozóját vezeti fel.

A balatonöszödi rendezényt az eredeti meghívó, Medgyessy Péter nyitja meg, majd Gyurcsány Ferenc veszi át a házigazda szerepét. Vendége lesz Tony Blair brit kormányfő, valamint több más miniszterelnök és államfő. Gerhard Schröder az utolsó pillanatban lemondta a részvételt, líbiai és algériai útjára hivatkozva.

A csúcstalálkozó és az azt előkészítő szerdai és csütörtöki budapesti konferencia elsősorban azt a kérdést járja körül, hol tartanak a baloldal megújítását célzó nemzetközi erőfeszítések. Szó lesz többi között a társadalmi igazságosság biztosításának lehetőségeiről, esélyéről a globális világrendben, valamint a munkaerőpiac változásaira adható válaszokról is.

A párhuzamosan futó, mintegy háromszáz fős szakértői konzultációkon néhány volt és jelenlegi uniós biztos, sok ismert baloldali politikus és szakértő tálalja a másfél tucatnyi témaasztal terítékeit. Az egyik asztalnak magyar gazdája van, Szanyi Tibor igazgatói tisztséget visel a Policy Networkben.

A Haladó Kormányzás mozgalom egyik első nagyobb találkozója 1999. április 25-én volt, amelyen Bill Clinton az Egyesült Államok akkori elnöke kerekasztal-beszélgetést vezetett a XXI. század haladó kormányzásáról. A résztvevők Tony Blair, brit miniszterelnök, Gerhard Schröder, német szövetségi kancellár, Wim Kok, holland miniszterelnök és Massimo D’Alema, olasz miniszterelnök voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik