Belföld

A PKN novemberben tárgyal a Mol-lal és az OMV-vel

A PKN Orlen lengyel kőolajipari társaság új vezérigazgatója várhatóan novemberben találkozik a magyar Mol és az osztrák OMV illetékeseivel, hogy megvitassák a lehetséges együttműködés kérdéseit.

Igor Chalupec, akit ebben a hónapban nevetek ki a PKN elsőszámú vezetőjévé, a Rzeczpospolita napilapnak elmondta: a Mol és az OMV vezetőitől érkezett a javaslat a találkozóra, amit várhatóan novemberben fognak megtartani.

Chalupec, aki korábban pénzügyminiszter-helyettes, illetve a Bank Pekao alelnöke volt, elmondta azt is, hogy az idei év végére elkészíti a PKN Orlen expanziós terveit. Megerősítette: részt akarnak venni belföldi versenytársuk, a Grupa Lotos privatizációjában.

A PKN idén május elején jelezte, hogy egyelőre félreteszi a Mol-lal való egyesülésének tervét, és inkább a cseh Unipetrol olajtársaság megvásárlására koncentrál.

A PKN 13,05 milliárd koronát(480 millió dollár) ajánlott az Unipetrol 63 százalékáért. A felvásárlás révén a PKN olajfinomító kapacitása évi 4-5 millió tonnával növekszik a jelenlegi 18 millióról, miután a PKN átveszi az Unipetrol legértékesebb vállalatát, a Ceska Rafinerskát.

A Mol és a lengyel PKN Orlen 2003. november 20-án állapodott meg arról, hogy kizárólagos tárgyalásokat kezd a két társaság közötti szorosabb együttműködés lehetséges előnyeinek megvizsgálására. 

Chalupec elmondása szerint egyelőre még korai arról beszélni, hogy a PKN tovább fog e terjeszkedni a német piacon, ahol tavaly 500 benzinkutat vett.

Az osztrák OMV korábban kisebbségi részesedést akart vásárolni a PKN-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik