Belföld

Az EU vizsgálja az Alitalia szanálási tervét

Az Európai Bizottság újabb vizsgálatot kezdeményez a pénzügyi nehézségekkel küszködő Alitalia olasz légitársaság szanálásának tervéről - írták olasz lapok a vállalatvezetők és a brüsszeli illetékesek megbeszéléseit követően.

A bizottság elsősorban arra kiváncsi, hogy a 62 százalékban az állam tulajdonában levő légitársaság – amelynek nemrégiben hagytak jóvá egy 400 millió eurós áthidaló kölcsönt – nem szorul-e a továbbiakban is állami támogatásra.

A legrosszabb esetben a brüsszeli bizottság vizsgálata másfél évig is eltarthat, ami megnehezítheti Giancarlo Cimoli vezérigazgató szanálási tervének végrehajtását.

Az Alitalia hétfőn írta alá a megállapodást a Dresdner Bank AG egyik egységével, a Dresdner Kleinwort Wassersteinnel a 400 millió euró áthidaló kölcsön felvételéről, miután a kölcsönz engedélyezet az Európai Uniós s az olasz pénzügyminisztérium garanciát vállalt rá. Az összeget az Alitalia hat hónapon belül hívhatja le és 12 hónap alatt kell visszafizetnie.

A légitársaság vezetése szeptember végén állapodott meg a szakszervezetekkel a társaság szanálásáról, 3700 munkahely megszüntetéséről. Az olasz nemzeti irányító Giancarlo Cimoli kormánybiztos terve a komoly veszteséget – az idei első félévben 330 millió eurót, tavaly pedig 519 millió eurót – termelő Alitaliának 2006-ra 830 millió, 2008-ra pedig már 1027 millió euró összesített költség csökkentést remél.

Az állam részesedése a már bejelentett tőkeemelés következményeként 49 százalékra mérséklődik a társaságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik