Belföld

Az EU Bizottság beperelte a Volkswagent

Az Európai Bíróság előtt peres úton fog eldőlni az a sokat vitatott úgynevezett Volkswagen törvény, amely lehetővé teszi, hogy a vállalat megvédje magát az ellenséges felvásárlástól.

Az Európai Bizottság azután döntött úgy, hogy jogi úton rendezi a kérdést, miután a német kormánytól nem kapott megfelelő választ a törvény módosítására vonatkozóan.

Frits Bolkestein, a bizottság belső piacért felelős biztosa szerint a VW-törvény sérti a tőke szabad mozgását célzó uniós irányelvet. A peres eljárás eredményeként Németország komoly bírságra számíthat.

Az 1960-ból, a Volkswagen magánosításának idejéből származó törvény a részvényesek szavazati jogát 20 százalékban maximálta, függetlenül attól, hogy a részvények hány százaléka van a birtokukban, s minden fontos kérdésben 80 százalékos szavazattöbbséget ír elő.


A VW székhelyén, Alsó-Szászországban a tartományi kormány képviselői helyet kaptak a társaság igazgatóságában. Ez lehetővé teszi, hogy a tartományi kormány megvétózza a vállalati döntéseket, miután a részvények és a szavazati jog 20 százalékával rendelkezik.

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint ez a struktúra elrettenti az uniós befektetőket attól, hogy részesedést vásároljanak a cégben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik