Belföld

Alpári hangnemben vádaskodott egy olasz miniszter

Az olasz kormány egy újabb tagja kavart vihart azzal, hogy a nyilvánosságtól szokatlan vulgáris stíliusban beszélt a
homoszexuálisok uralmáról az Európai Unióban.

“Sajnos Buttiglione vesztett. Szegény Európa: többségben vannak a buzik!” – mondta Mirko Tremaglia, a külföldön élő olaszok ügyeinek minisztere, aki az újfasiszta múltú Nemzeti Szövetséget (AN) képviseli Silvio Berlusconi jobbközép kormányában.

A Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettes pártjához tartozó politikus így tiltakozott az ellen, hogy az Európai Parlament emberi jogi bizottsága leszavazta az olasz kormány jelöltjét az Európai Bizottságba, Rocco Buttiglione katolikus filozófiaprofesszort, a Berlusconi-kabinet Európa-ügyi miniszterét, mert az bűnnek nevezte a homoszexualitást. A biztosjelölt, aki egyben a pápa tanácsadója és egyik legközelebbi bizalmasa, azt ígérte, hogy védeni fogja a melegeket a diszkriminációtól, de ha egy törvényjavaslat ellenkezik a személyes erkölcsi meggyőződésével, akkor azt el fogja utasítani. Hasonlóan vitatott nézetet fejtett ki a nők társadalmi szerepét illetően is.

A családjogi kérdésekben őskonzervatív nézeteket valló Buttiglione az első biztosjelölt Európai Unió történetében, akit az Európai Parlament valamely bizottsága elutasított, jóllehet fenntartásokat már más jelöltekkel szemben is fogalmaztak meg. A biztosjelölt elutasítása heves visszhangot váltott ki Olaszországban. Buttiglione maga “vallási és ideológiai diszkrimináció” áldozatának minősítette magát, szerinte azért utasították el, mert katolikus és a Berlusconi-kormány tagja.

Keresetlen szavaival a 78 éves Mirko Tremaglia politikustársai bírálatának özönét zúdította magára. – “Egyesek melegeknek nevezik őket, mások buziknak. A sajtó meleglobbyról beszél. Én pedig egész egyszerűen lefordítottam olaszra” – magyarázkodott végül. Ellenzéki, sőt jobboldali politikusok közül is többen lemondásra szólították fel Tremagliát. – Egy miniszter, aki ilyen szégyenletes kifejezéseket használ, nem képviselheti Olaszországot – jelentette ki Paolo Cento, a Zöldek vezetője. Tűrhetetlennek nevezte Tremaglia megnyilvánulását egykori elvbarátja, Alessandra Mussolini, a néhai olasz fasiszta diktátor unokája is, aki most egy rivális szélsőjobboldali pártban politizál. Buttiglione azt mondta, hogy becsüli a szolidaritást, de Tremaglia szerinte is túlzásba esett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik