Belföld

Afganisztáné és Iraké a főszerep a brassói NATO-tanácskozáson

A NATO afganisztáni és iraki szerepvállalása szerepel fő témaként a szövetség tagállamai védelmi minisztereinek hagyományos őszi informális tanácskozásán a romániai Brassó-Pojánában.

A találkozón Magyarországot Juhász Ferenc honvédelmi miniszter képviseli. A résztvevők nem készülnek fontos, kötelező erejű határozatokat hozni, tekintettel az esemény nem hivatalos jellegére. Inkább a szövetség előtt álló jövőbeni általos feladatokat veszik górcső alá, beleértve a különféle műveletek pénzügyi hátterének a vizsgálatát is.

Teszik ezt immár a korábbinál szélesebb körben, azaz a tavasszal csatlakozott hét új tagállam, Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia védelmi minisztereinek a részvételével.

Várhatóan központi helyet kap a tanácskozáson a NATO afganisztáni és iraki szerepvállalása. A szövetség szóvivője két nappal korábban jelezte, hogy a találkozón nem foglalkoznak külön olyan – Románia számára fontos – kérdésekkel, mint amilyen a Dnyeszteren túli terület helyzete, vagy az ukránok által építendő Bisztroje-csatorna ügye, az ilyen jellegű témák megvitatására különböző kétoldalú megbeszélések adnak majd alkalmat a helyszínen.

Brassó-Pojánában a találkozó biztonságát rendkívüli intézkedésekkel próbálják szavatolni. A legmodernebb technika alkalmazásával lényegében már hétfő este óta “aktiválták” a biztonsági rendszert, megszigorítva a városba vezető utakon az ellenőrzéseket. Ebben a rendőrség, a csendőrség és a katonaság emberei egyaránt részt vesznek. A helyi állomáson és a környező erdőkben is fokozott az ellenőrzés, hogy senki ne hatolhasson be illetéktelenül a találkozó helyszínére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik