Belföld

Reformszünet az egészségügyben

A hírek szerint lemondott, a hivatalos közlések alapján csak szabadságra ment az OEP főigazgatója. Annyi azonban biztos, hogy a reformok iránt elkötelezett szakember elképzelései a következő két évben nem érvényesülhetnek.

Lapértesülések szerint lemond megbízatásáról dr. Matejka Zsuzsanna, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója. A hírek szerint a rendszerváltás óta e tisztet leghosszabb idő óta betöltő szakember maga kezdeményezte felmentését.


Semmilyen hivatalos megkeresés, vagy lemondási szándékról szóló levél, illetve szóbeli közlés sem jutott el a szaktárcához – hangsúlyozta a FigyelőNet megkeresésére Tóth Judit, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium szóvivője. Mint mondta, tudomásuk szerint Matejka Zsuzsanna tartósan szabadságon van.
Mi is az az IBR?
Az 1999-ben az OEP támogatásával Veresegyházon és környékén kísérleti jelleggel éppen Matejka Zsuzsanna irányításával bevezetett IBR (irányított betegellátási rendszer) lényege, hogy a kísérlet résztvevői az általuk ellátott lakosság után kapott fejkvótákból gazdálkodtak úgy, hogy ha a betegek ellátása kevesebbe került a rendelkezésre álló összegnél, akkor megtakarításuk keletkezett. Fontos változás a szisztémában, hogy a finanszírozó (az egészségpénztár) és az ellátók (orvosok, kórházak, egészségügyi szolgáltatók) mellé a modellben egy harmadik szereplő, az ellátásszervező is belép a rendszerbe. Az ő feladata elérni, hogy a beteg mindig a megfelelő ellátást kapja.


Reformokra készült


Matejka Zsuzsanna hivatalba lépését követően újságíróknak hangsúlyozta, hogy elsősorban az irányított betegellátási modell bővítése és a szabályozott gyógyszerpiac kialakítása csábította a főigazgatói székbe. Az elmúlt időszakban mindkét téma folyamatosan napirenden volt, sőt szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy tucatnyinál több koncepció készült. Arról nem beszélve, hogy miniszteri biztosokat is kineveztek az ügyek előmozdítása érdekében.


Különösen biztatóan alakultak az események – legalábbis a reformtervek szempontjából – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltsége idején, a kormányfőjelölt ugyanis abban a szűk egy hónapban, amikor a miniszterelnöki bársonyszékre várakozott, kilátásba helyezte az egészségügyi szféra átfogó reformját. Hivatalba lépését követően azonban a reformlépések elhalasztása mellett döntött, mindössze kisebb átalakítások mellett kötelezte el magát és kormányát.


Kis lépések taktikája


A küszöbön álló átalakításokról szólva Tóth Judit, a szaktárca szóvivője annyit mondott, hogy átfogó reformok helyett olyan alapvető, kis lépésekre kerül sor, amelyek azért a betegek számára is érzékelhetőek. Így a várakozási idő csökkenésére és az ellátási körülmények javulására lehet számítani.


A gyógyszerpiaci reformok kapcsán arra hívta fel a figyelmet a szóvivő, hogy a gyógyszergyártókkal napirenden vannak a tárgyalások, de a minisztérium által „gyógyszerbékének”, a közvélemény által inkább csupán „fegyverszünetnek” nevezett megállapodás nyomán 2006-ig nem várható lényegi fejlemény. Az irányított betegellátási rendszer modellje kapcsán Tóth Judit szerint még csak halasztásról sem lehet beszélni, helyesebb úgy fogalmazni: ez a kérdés lekerült a napirendről.


Ha Matejka Zsuzsanna korábbi szavait, s az ezekből körvonalazódó terveit összevetjük a tárca szóvivőjének szavaiból kirajzolódó valósággal, megállapíthatjuk, hogy akár lemondott az OEP főigazgatója, akár csupán szabadságolta magát, túl sok tennivalója az elkövetkező két évben aligha akadna hivatalában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.