Belföld

Négymilliárd euró mínuszban lehet az EU költségvetése

Évek óta az idei lesz az első, amikor az Európai Unió költségvetése deficitessé válhat, a kiadások ugyanis, mindenekelőtt a regionális támogatások tervezettnél nagyobb kifizetései miatt, meghaladják a tervezettet. Egyes EU-források szerint az összeg elérheti a 4 milliárd eurót.

Michaele Schreyer, az Európai Bizottság költségvetési kérdésekért felelős tagja ezért egy keddi sajtóértekezleten bejelentette, hogy a testület pótlólagos befizetésekre kéri majd a tagállamokat.

A hiány nagyságáról a német politikusasszony nem akart nyilatkozni, de egyes EU-források szerint az összeg akár a 4 milliárd eurót, vagyis az éves EU-költségvetés nagyjából 4 százalékát is elérheti. Mindenesetre Schreyer szerint már tavaly számításba vették a deficit lehetőségét, így a tény nem fogja meglepetésként érni a tagállamokat.

A deficitet nem pusztán az új és általában viszonylag szegény, tehát regionális támogatásban részesülő tagállamok idei belépése okozta. Schreyer szerint a régi tagállamoknak is a tervezettnél többet fizettek ki fejlesztési támogatásként. Az EU-tisztségviselő egyébként úgy vélte, hogy mindennek van jó oldala is: a nagyobb kifizetések ugyanis azt jelzik, hogy a tagállamok – köztük az újak is – a tervezettnél hatékonyabban tudják lehívni a rendelkezésükre álló fejlesztési forrásokat, felgyorsult az alapok felhasználása.

Schreyer szerint az Európai Bizottság szerdán hoz majd döntést az idei költségvetés módosításáról. Mivel azonban a testület megpróbál megtakarítási lehetőségeket találni a különböző kiadási tételeknél, a tagállamoknak valószínűleg a deficit összegénél kevesebbet kell majd adniuk. Ez már csak azért is fontos, mert több EU-tag küzd államháztartási problémákkal, főleg Németország és Franciaország, és így sejthető, hogy nem túl lelkesen fogadják majd a pótlólagos befizetési kérelmet.

Az EU idei költségvetése a kiadási oldalon 111,3 milliárd euró kötelezettségvállalással és ezen belül 99,7 milliárd euró tényleges kifizetéssel számol: ez utóbbi tétel az, ami a tervezettnél jobb felhasználás miatt megnőtt.

Az Európai Bizottság szerdai ülésén nem csak az idei költségvetéssel foglalkoznak, hanem a jövő évi tervezetét is módosítani fogják: a testület ugyanis 114 millió eurót akar adni támogatásként a ciprusi török közösségnek. A segítséget az áprilisi, a szigetország egyesítését megakadályozó népszavazás után ígérték meg az igennel szavazó, azaz a kudarcban vétlen törököknek. Horvátországnak 105 millió eurót szánnak a csatlakozási erőfeszítések támogatására. Zágráb a jövő év elején valószínűleg megkezdi belépési tárgyalásait. Hatvanmillió millió eurót egy észak-írországi békeprogramnak akarnak adni. – Ezekkel a javasolt költségvetési többletforrásokkal az Európai Unió újabb komoly hozzájárulást ad egy stabilabb és békésebb Európa létrejöttéhez – szögezte le Michaele Schreyer a keddi, brüsszeli sajtóértekezletén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik