Belföld

Ausztriával és Szlovéniával egészülhetnek ki a visegrádiak

Az osztrák kancellár támogatja a magyar kormányfő ötletét, mely szerint a visegrádi négyek együttműködését Ausztria és Szlovénia bevonásával a régió hat országának együttműködésévé fejlesszék.

Wolfgang Schüssel a visegrádi együttműködési szándékát Bécsben azon a sajtóértekezleten jelentette be, amelyet Gyurcsány Ferenccel együtt tartott az osztrák-magyar miniszterelnöki megbeszélések után. A néppárti elnök szép és fontos gesztusnak nevezte, hogy az új magyar miniszterelnök első külföldi útja Ausztriába vezetett.

Schüssel tájékoztatást adott arról, hogy a bemutatkozó jellegű találkozón egyetértettek abban, folytatni kell és el kell mélyíteni a két ország közötti kiváló együttműködést. A kancellár köszönetét fejezte ki azért, hogy Magyarország csatlakozik az Euratom felülvizsgálati tárgyalásokhoz. Elmondta: Ausztria támogatja, hogy az új európai határvédelmi ügynökség központja Magyarországon legyen.

Gyurcsány Ferenc a sajtóértekezleten hangsúlyozta: csak egyetlen olyan ország van, amelyet Magyarországon szinte családtagként emlegetnek, és ez Ausztria, a “sógorok” országa. Kifejtette: nem az a kérdés, hogy miért Ausztriába vezetett első külföldi útja, hanem inkább az, hogy miért ő az első miniszterelnök, aki így tett. Látogatásának céljával kapcsolatban kiemelte, hogy mindenekelőtt a személyes és szoros kapcsolatépítést akarta elindítani. Hangsúlyozta, kormányának az a célja, hogy Magyarország és Ausztria ne csak egymás mellett, hanem “együtt éljenek az Európai Házban, ahol szobáik között lesz egy ajtó, amelyen bekopogva átjárhatnak egymáshoz”.

A miniszterelnök örömmel szólt arról, hogy nem igazolódtak az Európai Unió májusi bővítésével kapcsolatos félelmek egyik országban sem. Mint mondta, nem árasztotta el a magyar munkaerő Ausztriát, nem ürültek ki a magyar települések. Bejelentette, hogy a határ menti – mindenekelőtt a Burgenland térségbeli – együttműködés fejlesztése céljából osztrák-magyar koordinációs bizottságot állítanak fel.

Elmondta: az osztrák kancellárral folytatott tárgyaláson kifejtette: a két ország érdekének tartja, hogy a visegrádi négyek együttműködését Ausztriával és Szlovéniával hat ország régiós együttműködésévé fejlesszék tovább. A kancellár a sajtóértekezleten üdvözölte és támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

A munkaerőpiac teljes megnyitásával kapcsolatban Gyurcsány Ferenc a mérsékletesség mellett foglalt állást. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak ezzel kapcsolatban olyan álláspontot kell képviselnie, amelyhez tarthatja magát majd akkor is, amikor a később csatlakozó országok – Románia, Bulgária, majd esetleg Törökország – munkavállalói a magyar munkaerőpiacra szeretnének bejutni. A miniszterelnök a török EU-tagsággal kapcsolatos kérdésre kifejtette, hogy kormánya álláspontja szerint közös európai normáknak, – közöttük gazdasági, jogi, politikai és kulturális – kell megfelelni ahhoz, hogy egy ország az EU tagja legyen. Gyurcsány Ferenc néhány órás bécsi látogatása keretében felkereste Heinz Fischer osztrák köztársasági elnököt, valamint az osztrák parlament elnökét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik