Belföld

Az AH megkezdte a digitális műsorszórást

Megkezdte az ingyenesen hozzáférhető digitális földfelszíni televíziós műsorszórást (DVB-T) az Antenna Hungária Rt. kedden.

A műsorszórást indító gombot Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Lévay Örs a társaság elnöke, valamint Kovács György, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke együtt nyomta meg az Internet Hungary konferencián Tihanyban.

Lévay Örs ünnepi beszédében elmondta, hogy a digitális televíziózás révén sokkal jobb a képminőség, és ugyanazon a frekvencián sokkal több tévécsatorna fogható.

A digitális műsorszórás egyelőre Budapesten és Kab-hegy térségében mintegy 3 millió ember számára érhető el akkor, ha megvásárolják az ehhez szükséges kiegészítő berendezést, az úgynevezett set top boxot.

Az ünnepélyes gombnyomást megelőzően László Géza, az Antenna Hungária vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy eddig saját forrással együtt több mint 2 milliárd forintot költöttek a fejlesztésekre, kísérletekre, adóberendezések vásárlására, infrastruktúra-fejlesztésre, illetve a digitális műsorszórás megindítására.

Hozzátette: az idén az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 500 millió forint, az Országos Rádió és Televízió Testület pedig 220 millió forint támogatást nyújtott a digitális műsorszórás üzemszerű működésének elindításához.

A vezérigazgató szerint 2010-2013-ra az ország teljes területén megvalósul a digitális műsorszórás, ám addig az analóg műsorszórással párhuzamosan működik majd.

Az első ütemben a társaság három közszolgálati programot, a mtv1-et, m2-öt, a Duna TV-t sugározza, de a szabályozási kérdések tisztázása után várhatóan az RTL Klubbal és a tv2-vel bővül a kínálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik