Belföld

Onlány vállalatok – irány haza

A Deutsche Telekom is bejelentette, hogy visszavásárolja internetszolgáltatója, a T-Online tőzsdén forgó részvényeit. Ez a döntés vélhetően hosszú távra meghatározza a Matáv és az Axelero közös sorsát is.

Újra pénz állt a házhoz – elemzők szerint ez a legfőbb üzenete annak, hogy a Deutsche Telekom visszavásárolja a T-Online internetszolgáltató tőzsdén lévő részvényeit. Európa legnagyobb távközlési cége a bejelentés szerint 2,9 milliárd eurót fizet azért a 26 százalékért, ami jelenleg nincs a tulajdonában.



Onlány vállalatok – irány haza 1

Jobbra fordult


A Deutsche Telekom négy évvel ezelőtt vezette be a tőzsdére a T-Online International papírjait s miután idén az év második felében számottevően növelte forgalmát és nyereségét (erről lásd cikkünket >>), a cég vezetői most elérkezettnek látták az időt a stratégiaváltáshoz. „Amikor pénzügyi gondokkal küszködik egy vállalat, értelemszerűen részvénykibocsátással próbál enyhíteni likviditási problémáin, most viszont konszolidálódott a helyzet a Deutsche Telekom körül, így hozzá lehet látni a cég gazdaságilag hosszú távon is racionális átszervezéséhez” – dekódolta a legfrissebb híreket Zékány András, az ING Bank elemzője.

Az eset semmiképpen sem nevezhető szokatlannak az ágazatban, korábban hasonló lépésre szánta el magát a spanyol Telefónica és a France Télécom is. A DT 8,99 eurót ajánl a nagyjából másfél millió befektetőnek egy-egy részvényért (négy évvel ezelőtt a papír kibocsátási ára 27 euró volt), vagy a részvényeket átcserélhetik DT-papírokra egy később meghatározandó árfolyamon. A döntést a részvényeseknek még jóvá kell hagyniuk, de az több mint valószínű, hogy „nem adják magukat könnyen” a tulajdonosok, miután érdekvédelmi szervezetük elfogadhatatlannak és elégtelennek minősítette az ajánlatot.








Töretlen érdeklődés
A Deutsche Telekom a többszöri sikertelen nekifutás ellenére változatlanul érdeklődik a lengyel PTC mobilszolgáltató megvásárlása iránt. A német távközlési vállalat idén már tett egy 1,1 milliárd eurós vételi ajánlatot Kelet-Európa legnagyobb mobilszolgáltatójának, a PTC-nek az Elektrim és a Vivendi által közösen birtokolt 51 százalékára. A tárgyalások azonban megszakadtak. A DT-csoport már meghatározó tulajdoni részesedést szerzett a Matávban, a szlovák és a horvát telefontársaságban és egy cseh mobilszolgáltatóban is, 25 százaléknál magasabb a tulajdonrésze az orosz Mobile TeleSystems-ben.

Mi lesz az Axeleróval?


A német internetszolgáltató részvényeinek visszavásárlása a hazai viszonyok közt értelmezve szinte kizárja az Axelero és jelenlegi tulajdonosa, a Matáv különválásának lehetőségét. A DT pár évvel ezelőtti eladósodottságától amúgy is több szempontból különböznek a manapság leginkább piachiánnyal küszködő Matáv gondjai, de akik eddig az Axelero értékesítésében látták a probléma megoldását, azok is egyetértenek abban, hogy önmagában nem érett még meg a kiárusításra a magyar internetszolgáltató.

A T-Online mostani visszavásárlásával pedig annak a lehetősége is elvész, hogy az Axelerót a német internetszolgáltatóba „beágyazva” dobják piacra. (Az magyar internetszolgáltató vállalat az elmúlt évben 12,06 milliárd forint árbevételt ért el, nettó vesztesége pedig 2,288 milliárd forint volt. Erről lásd cikkünket >>) A másik oldalról ugyan továbbra is fennáll a Matáv és az Axelero összevonásának elvi lehetősége, csakhogy elemzők szerint az esetleges kettőződések megszűntetésére nem elsősorban az összeolvadás lehet a leghatékonyabb eszköz.


Kilép az állam


A T-Online visszavásárlása nem az egyetlen újdonság, mely napvilágot látott a német telekomóriás, illetve tulajdonosai háza tájáról. A részvények visszavásárlásának bejelentésével közel egyidejűleg a német állami fejlesztési vagyonalapnál (KfW) közölték, hogy 3 milliárd euró értékben részvényeket, további egymilliárd euró értékben részvényre szóló opciós jegyeket (warrant) adnak el a Deutsche Telekomból.

A privatizáció folytatása sejteni engedi az állami tulajdonlás kapcsán kialakult viták végeredményét. A KfW-nek jelenleg 16,7 százalékos tulajdona van a Deutsche Telekom távközlési vállalatban, és a német állam közvetlenül még 26,1 százalékot birtokol a cégből. Az értékesítés, amely mindent egybevetve körülbelül 4,5 milliárd euróig terjedhet, a Deutsche Telekom körülbelül 6,8 százalékát érinti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik