Belföld

Magyar cégek a legnagyobb ipari szennyezők között

Két magyar cég is szerepel azon a listán, amelyet a legnagyobb ipari szennyezőkről állított össze az EPER, az európai szennyezőanyag-kibocsátást vizsgáló szervezet.

Az Európai Bizottság által a minap publikált jelentés szerint a legnagyobb ipari szennyezők kétes hírnevét brit, olasz, spanyol és francia vállalatok mondhatják magukénak – írja a Bruxinfo.

A vizsgálat a tizenöt régi uniós tagállam, valamint Norvégia és Magyarország szennyezőanyag-kibocsátását vette górcső alá. (E két utóbbi ország önként szolgáltatott adatokat a szervezetnek.)


A jelentés szerint a francia Atofina, a brit Glaxo, a német BASF és a belga Solvic vezetik azon ipari létesítmények listáját, amelyek a teljes európai szennyezőanyag-kibocsátás több mint 10 százalékáért felelnek.

Az EPER, melyet 2004 februárjában indított útjára az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, elsősorban a levegő és a víz szennyezettségét vizsgálta. A szervezet az érintett országokban ötven létesítményt vett górcső alá.


A jelentés több érdekes adattal is szolgál, így egyebek között megállapítja, hogy az ammónia-kibocsátásért jobbára a sertés- és baromfitelepek a felelősek. A dokumentum szerint a 2780 vizsgált telep az ammónia-kibocsátás 76 százalékáról tehet. Szakértők szerint ez a szám a jövőben várhatóan emelkedni fog, mivel több ország a haszonállat-telepeket illetően nem tudott adatokkal szolgálni.

A jelentés kitér arra is, hogy a vegyipar (49 százalék) és a fémipar (19 százalék) tehető leginkább felelőssé azért, hogy higany kerül az élővizekbe. A levegőbe került higanyért az energiaipari létesítmények (31 százalék), a vegyipar (26 százalék) és a fémipar (20 százalék) a felelős. A legnagyobb szennyezők listáján két magyar vállalat, a Borsodchem és az Egis Rt. központi telepe is szerepel.

A létesítményeknek éppen egy évük van még arra, hogy átvegyék az integrált szennyezések megelőzéséről és ellenőrzéséről szóló 1996-os irányelvet. A direktíva célja a mezőgazdaságban és az iparban keletkezett szennyezőanyag-kibocsátás megfékezése, és rendelkezéseit minden érintettnek 2007 októberéig a gyakorlatban is alkalmaznia kell. A második EPER-jelentés, amely az idei év adatait elemzi majd, 2006 végén várható. Ez a vizsgálat már mind a 25 uniós tagállamra kiterjed majd.

A teljes lista megtalálható a http://eper.cec.eu.int címen.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik