Belföld

Cikigroup – zűrök a Citibanknál

A Citigroupnál a korábbi vezetőtől örökölt agresszív cégkultúra veszélyezteti a világ legnagyobb bankjának jó hírnevét. A Citi a közelmúltban három földrészen is a hatóságok célkeresztjébe került.

Kitűnő napjuk volt még augusztus 2-án az amerikai Citigroup londoni kötvénykereskedőinek. Aznap délelőtt piacra dobtak legalább 13,3 milliárd dollár összértékű európai államkötvényt, majd úgy fél órán belül alacsonyabb áron visszavásárolták a papírok harmadát, amivel – a konkurencia szerint – 24 millió dollár nyereségre tehettek szert. Ám miközben a Citi brókerei diadalünnepet ültek, odakint a parketten elszabadultak az indulatok. Az akció nem volt ugyan illegális, de megsértett egy íratlan normát, nevezetesen, hogy a piacot nem szabad átverni, és pláne nem szabad így előnyt kovácsolni a gyenge nyári forgalom idején.  


Cikigroup – zűrök a Citibanknál 1


Bocsánatkérések


Amióta egy évvel ezelőtt Charles O. „Chuck” Prince átvette a Citi vezérigazgatói posztját, egy sor személyes látogatáson és üzenetek formájában azt igyekszik a 275 ezer alkalmazott fejébe sulykolni, hogy nem akar többé rossz publicitást. E tekintetben a Citi egyelőre rosszul teljesít. Negatív hírek jelennek meg róla, és három földrészen is a hatóságok célkeresztjébe került. Augusztus 18-án a brit pénzügyi felügyelet hivatalos vizsgálatot indított az említett kötvényügylet kapcsán. A Citi – bár azt nem ismeri el, hogy felhatalmazta a kereskedőket a trükkre – bocsánatot kért a történtekért, és megígérte, hogy a jövőben nem kerül sor hasonlóra.

Egy hónappal később azonban a Citi ismét felhívta magára a figyelmet. Szeptember 17-én a japán hatóságok felszólították, hogy jövő szeptemberig zárja be ottani magánbankját. Egy 2001 augusztusában kezdődött vizsgálat ugyanis fényt derített arra, hogy hét éven át egy sor jogsértés történt, ideértve a laza irányítást, a pénzmosás megelőzése terén tanúsított hanyagságot, valamint „számos olyan tisztességtelen tranzakciót, amelyekben kétes eszközökkel óriási nyereségeket értek el.” A Citi bocsánatkérő közleményt adott ki, felmondott hat bankárjának, nyolc másiknak pedig csökkentette a fizetését, továbbá megígérte, hogy javítja a belső ellenőrzést valamennyi japán részlegénél. Egy hét sem telt el, és a tokiói pénzügyi tárca eltiltotta a bankot az államkötvény-aukciókon való részvételtől.

A BusinessWeek most megtudta, hogy az amerikai értékpapír-piaci felügyelet és az értékpapír-kereskedők országos szövetsége többek közt a Citi magas rangú tisztviselői ellen is vizsgálatot folytat, amiért a tőzsdei technológiai boom idején nem felügyelték megfelelően az elemzőket és a befektetési bankárokat, azaz nem akadályozták meg a befektetők számára veszteséget okozó érdekkonfliktusokat.Túl agresszívek
Bírálói szerint a bajok magából a Citi üzletviteléből adódnak. „A bankszakmában az övék az egyik legagresszívebb vállalati kultúra. Ezeknek az embereknek karmaik és agyaraik vannak” – jelenti ki egy Wall Street-i elemző. Guy Moszkowski, a Merrill Lynch elemzője szeptember 20-án vásárlásra érdemesről semlegesre rontotta le a Citi részvényeinek minősítését, s az indoklásban kiemelte, hogy „az agresszív profitcsinálási szándék háttérbe szorítja az ítélőképességet”.

Foltok

Londoni bankárok például azt állítják, hogy az augusztus eleji manőverrel kasszírozott szerény nyereség nem érte meg a bank nevén esett foltot. Túl azon, hogy magára vonta a pénzügyi felügyelet figyelmét, a Citi kihívta maga ellen néhány kormány, köztük a belga és az olasz haragját is, amelyek erősen támaszkodnak a nemzetközi kötvénypiacokra, és gyakran adnak jövedelmező megbízásokat a Citinek az ügyletek lebonyolítására. 

Tisztán pénzügyi szempontból, vagyis eltekintve a pr-bonyodalmaktól, Prince eddig kifejezetten sikeresnek mondhatja magát. Amióta hivatalban van, a bank két negyedévben is profitrekordot döntött, az idei első negyedévre 5,27 milliárd dollár nyereséget jelentve. A korábbi vezérigazgató, Weill által kialakított növekedési kultúra nyilvánvalóan tovább él, s Prince-nek most óvatosan mérsékelnie kellene a bank energiáját, vigyázva, nehogy túl sokat elvegyen belőle. „Szükségünk van morális iránytűre, hogy felelősen és becsületesen teljesítsük a növekedési és nyereségcélokat. A Citigroup kultúrájának egyet kell jelentenie az integritással” – hangsúlyozta szeptember 20-ai üzenetében.

A szép szavak persze csak akkor érnek valamit, ha Prince megtalálja a módját, hogy világszerte az alkalmazottak tízezreinek vérévé váljon a tisztességesség kultúrája. Minél gyorsabban megoldja ezt, annál hamarabb tűnnek el a bank ügyletei a lapok címoldalairól.

A teljes cikket elolvashatja a Figyelő 41. számában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.