Belföld

USA – milliomosok a rács mögött

Mind több fehér galléros, magas életszínvonalhoz szokott vállalatvezetőt ítélnek el szabadságvesztésre az amerikai bíróságok. Az életszínvonal-esés mellett komoly lelki traumákra is számíthatnak a bebörtönzöttek.

„Csak az első milliómat ne firtassák” szól a mondás, de úgy látszik a következő milliókról sem szabad túlzottan kíváncsiskodni. Rájár a rúd mostanában az amerikai gazdagokra, akiket adócsalás, vesztegetés vagy egyszerűen lopás vádjával sújtanak börtönbüntetéssel az amerikai esküdtek. Ezt mutatja a mintegy féltucatnyi, prominens vállalati top menedzser ellen jelenleg is futó per és hatályos bírósági végzés.


USA – milliomosok a rács mögött 1

Vétkes gazdagok


Az egyik legaktuálisabb, és az amerikai közvéleményt legjobban foglalkoztató eset Martha Stewart ügye. A mérleghamisítás miatt börtönre ítélt amerikai életmódguru pénteken kezdi meg öt hónapos börtönbüntetését. Az amerikai nappalik és konyhák koronázatlan, multimilliomos királynőjét idén januárban ítélték el, s habár az az ítéletben a lehető legenyhébb büntetést kapta, így is hónapokig élvezi majd Nyugat-Virginia vendégszeretetét.


Stewart egy kormányzati vizsgálat során hazudott cége tőzsdei ügyleteiről, büntetése mindössze 5 hónap börtön és 5 hónap háziőrizetet. Nem úszta meg ennyivel Frank Quattrone, a Credit Suisse First Boston (CSFB) egyik korábban ünnepelt befektetési bankára. 2002 márciusában kirúgták állásából, tavaly májusban letartóztatták, egy hónapja pedig 18 hónapos letöltendő és két év felfüggesztett börtön-, továbbá 90 ezer dollár pénzbüntetésre ítéltek. Őt azzal vádolják a hatóságok, hogy megpróbálta befolyásolni és akadályozni az USA tőzsdei felügyeletét.

Valószínűleg hasonló sorsra jut a csőd szélén táncoló Tyco konszern két vezetője is. A vezérigazgató Dennis Kozlowski és a pénzügyi igazgató Mark Schwartz egyszerűen a vállalattól emelte el, ha valamire szüksége volt. A jelenleg is tartó bírósági procedúrában semmi jóra nem számíthatnak a kisrészvényesek és az alkalmazottak pénzével játszó fejesek.







Jó társaságban
Némi rosszmájúsággal, de azt is megemlítik a lapok, hogy Stewart asszony valószínűleg nem egyedüli gazdag emberként töltheti büntetését. Az utóbbi időben, főként az Enron-botrányt követően, megszigorodott a fehérgalléros bűnözők elleni hatósági fellépés.

Nehéz élet a rács mögött

A börtönélethez alkalmazkodni minden társadalmi rétegnek nehéz, de a fogyasztói luxus, a státus és a befolyásos életmód elvesztése miatt különösen kemény megpróbáltatás az ilyen bebörtönzöttek számára. Talán ezért is tekint az utca embere mindig némi kárörömmel a lebukott, s börtönbe vonuló multimilliomosokra.

Legkevésbé a fehérgalléros bűnözők vannak felkészülve a rács mögött töltött hónapokra, az alantas börtönmunkára. Ilyen helyzetbe kerül Stewart asszony is, amikor pénteken bevonul börtönébe, amely a közvélekedés szerint a lehető legenyhébb büntetésvégrehajtó intézet az Egyesült Államokba. Az ilyen emberek mindig jobban ki vannak téve a börtöntársak erőszakosságának. Hiszen az általában erős egójú, önerőből magas társadalmi pozícióba kapaszkodó személy nehezen viseli a teljesen kiszolgáltatott létet – írja a BBC egy összeállítása.


Ez egy másik világ


Pszichológusok és a börtönviseltek társadalmi beilleszkedését segítő szervezetek ugyanakkor figyelmeztetnek, téves az a felfogás, hogy van egy külön fehérgalléros, középosztálybeli bűnözőknek fenntartott börtönhálózat az Egyesült Államokban. A legenyhébb börtön is sokkoló élményt jelent majd a felső tízezerbe tartozó Stewartnak, mivel a bebörtönzöttek négyötöde valamilyen kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt lett elítélve. Olyan emberekkel találkozik majd, akikkel azelőtt soha.

Ugyanakkor kutatók a fehérgalléros bűnözőket érő fizikai bántalmazások téveszméjét is elhessegetik. Szerintük ugyan elfordulhat fizikai erőszak, de nem valószínű. Ennél sokkal elképzelhetőbb, mi több, szinte biztos a lelki terror. A börtönben ugyanis előszeretettel gúnyolják majd ki a gazdagsága miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik