Belföld

Jön az EU-s jogosítvány

Nem született megegyezés az európai uniós tagországok közlekedési minisztereinek ülésén a teherautók autópálya-használatát illetékkel sújtó eurómatrica használatának szabályozására vonatkozó irányelvtervezetről, megállapodtak viszont a vezetői engedélyek uniós érvényességére vonatkozó tervezetről.

A tanácskozáson a közlekedés szinte minden szektorából több téma is napirenden volt. A szárazföldi csomagban egyebek között az eurómatrica ügyét tárgyalta meg a tanács. Már létezik egy direktíva, amely a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre vonatkozóan határoz meg autópálya-,illetve úthasználati díjat, de a most tárgyalt javaslat az irányelv hatályát a 3-12 tonnás kategóriára is ki kívánja terjeszteni.

A közös jogosítványról elfogadott irányelvtervezetben az EU harmonizálni igyekszik a jogosítványok kiadásának – Európában ma még nagyon eltérő – szabályait és érvényességük időtartamát. A tervezet így benyújtható az Európai Parlament elé, de a képviselőtestület még módosíthat a javaslaton, amely hosszú távon egységes jogosítványt irányoz elő.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik