Belföld

Csökken az eladósodási kedv

A lakosság tartozásai feleakkora ütemben nőttek az idei év első felében, mint 2003-ban – olvasható a pénteki a Magyar Hírlap cikkében.

A jegybank legfrissebb adatai szerint a háztartások tartozása 2004 első felében 14 százalékkal nőtt, szemben az egy évvel korábbi 28 százalékos bővüléssel. A kisebb keresletben komoly szerepe van annak, hogy a támogatott lakáshitelek kamata alig változott az idén.

A bankok között a deviza alapú lakáshitelek piacán dúl főleg a verseny. Tény, hogy továbbra is sokan keresnek használt lakás vásárlásához pluszforrást, és a devizakölcsönt elsősorban az ötmillió forintban maximált támogatott forinthitel kiegészítéséhez igénylik.

Egyre többen vesznek fel fogyasztási célra is devizahitelt, amely az OTP Bank kivételével szinte az összes nagybanknál megtalálható. A remélt év végi kölcsönfelvételi roham elébe menve a néhány bank már vállalkozásoknak is ajánlja áruhitelét. A csábító hitelek dömpingjében csak az egyre többször hangoztatott megszorítások és létszámleépítések vethetik vissza a kölcsönfelvételi kedvet. Hidegzuhanyként hathat azonban egy erőteljesebb forintgyengülés is.

Ám amíg 255 forint alatt van az euróárfolyam, a kockázatok könnyen kezelhetők. Arról nem is beszélve, hogy egy tizenöt-húsz százalékosnál nagyobb forintgyengülésnek (ami már a vészforgatókönyv) még a bankok szerint sincs esélye -olvasható a Magyar Hírlapban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik