Belföld

Tízezer dolgozójától válhat meg a GM

A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudomása szerint több mint 10 ezer állás van veszélyben a General Motors leánycégeinél, az Opelnél, a Saabnál és a Vauxhallnál.

A márkáknál mutatkozó piaci nehézségek miatt a General Motors európai főnöke már október végén előáll takarékossági tervével, amely egyebek között többezer munkahely megszüntetését irányozza elő, az Európában 62 ezres dolgozói létszámból.

A munkahelycsökkentésre vonatkozó adatok egyelőre pontosan nem ismertek, de a mérték összességében a leánycégeknél 10 ezer körül van. Teljes üzembezárásokról egyelőre nincs szó, nem utolsósorban a több évre szóló telephely- és munkahely-garanciák miatt. Ezért jelenleg csak átmeneti megoldásokra gondolnak, az esetleges üzembezárásokat későbbre, a megállapodások lejárta utánra – 2009/2010-re halasztják. Ez azonban a lap szerint bármely európai telephelyet érinthet.

A General Motors európai vesztesége az elmúlt négy évben összesen 2 milliárd dollárt tett ki, a tavalyi adó utáni veszteség 286 millió dollár volt. Ennek ellenére a cég szeptemberben cáfolta a brit lapok által jelentett 3 ezer fős leépítés hírét.

A General Motors németországi vállalata, az Opel évek óta csökkenő értékesítésről ad számot, és jelentősek a veszteségei. A takarékossági intézkedések ellenére tavaly tovább nőtt az üzemi veszteség: 384 millió euróra az egy évvel korábbi 227 millióról. Az árbevétel 13,9 milliárd euró volt, 6,3 százalékkal kevesebb a 2002-esnél. Európában az Opel 1,57 millió járművet adott el tavaly, 0,5 százalékkal többet, min egy évvel korábban. A cég 21 000 embert foglalkoztat legnagyobb gyárában, Rüsselsheimben.

A General Motors részvényei szerdán 42,08 dolláron zártak New Yorkban, 0,19 százalékos csökkenéssel a 42,06 dolláros keddi záróhoz képest. A részvény 21,20 százalékot olcsóbbodott az év eleje óta, 55,55-40,53 dollár között mozgott az időszakban. Egy évvel korábbi áránál most 0,75 százalékkal olcsóbb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik