Belföld

Stabilitási bizottságot hoz létre az MNB, a PM és a PSZÁF

Az állami szervek stabilitási együttműködése során a pénzügyi stabilitási bizottságban az MNB-t a területet felügyelő alelnök, a PSZÁF-t a főigazgató, a PM-et pedig a közigazgatási államtitkár képviseli majd.

A szervezetek a megállapodás szerint a párhuzamosságok elkerülése érdekében definiálják a feladatokat, az információkat megosztják egymással, a nyilvánosságot pedig – az átláthatóság érdekében – tájékoztatják a pénzügyi stabilitással kapcsolatos felelősségi körök elhatárolásáról.

A pénzügyi stabilitási bizottságban az MNB-t a pénzügyistabilitási területet felügyelő alelnök, a PSZÁF-ot a főigazgató, a PM-et pedig a közigazgatási államtitkár képviseli. Az elnöki tisztet a tagok rotációs rendszerben látják el, a sort a PM közigazgatási államtitkára nyitja, őt követi a PSZÁF főigazgatója, majd az MNB alelnöke. A bizottság szükség szerint, de legalább negyedévente ülésezik.

A bizottság konzultatív fórum, amelynek feladata a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásával összefüggő szakmai kérdések megvitatása. Így például terítékre kerülnek a fejlesztési koncepciók, a szabályozási kérdések, a betétbiztosítási, befektetővédelmi, intézményvédelmi és egyéb fogyasztóvédelmi és piaci versennyel kapcsolatos kérdések is, s a bizottság természetesen áttekinti és értékeli a pénzügyi közvetítő rendszert esetlegesen fenyegető válsághelyzetek tanulságait is.

A hatályban lévő vonatkozó jogszabályok szerint a PSZÁF a pénz- és tőkepiac zavartalan és eredményes űködése, az ügyfelek érdekeinek védelme, a piaci viszonyok átláthatósága, a pénzügyi piacokkal szembeni bizalom erősítése, továbbá a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében folyamatosan vizsgálja a pénzügyi szervezetek működésére vonatkozó jogszabályok és felügyeleti rendelkezések betartását. A jogsértések esetére intézkedési joggal rendelkezik, s más szervnél is eljárást kezdeményezhet. A pénzügyi rendszert, a felügyelt intézményeket érintő döntések és jogszabályok tervezetéről a felügyelet véleményét ki kell kérni.

Az MNB feltérképezi a pénzügyi közvetítő intézményeket érő rendszerszintű hatásokat, illetve kockázatokat, s a pénzügyi rendszer stabilitásáról félévente jelentést ad ki. Véleményezi a feladataival és a pénzügyi rendszer működésével kapcsolatos döntéseket és jogszabály-tervezeteket, kialakítja és szabályozza a belföldi fizetési és elszámolási rendszereket.

A PM őrködik a nemzetgazdaság pénzügyi egyensúlya felett, olyan általános makrogazdasági és államháztartás-finanszírozási pályát biztosítva, amely – többek között – hozzájárul a pénzügyi intézményrendszer stabilitásának megőrzéséhez. Feladata továbbá – a felügyelettel és a jegybankkal együttműködve – a pénzügyi közvetítő rendszerre vonatkozó jogszabály-tervezetek, javaslatok kidolgozása. Emellett gondoskodik a gazdasági stratégia pénzügypolitikai kereteinek meghatározásáról.

A pénzügyi rendszer három kulcsszereplője a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásával összefüggő szakmai kérdések megvitatására, illetve áttekintésére bizottságot hozott létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik