Belföld

Magasabb áron több vendéget fogadtak a hazai szállodák

A vendégéjszakák száma és a bruttó szobaárbevétel január–szeptemberben növekedett, a szobakapacitás-kihasználtság 6 százalékponttal magasabb volt a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A három–ötcsillagos szállodák az év első kilenc hónapjában átlagosan 62 százalékos szobafoglaltsággal működtek.

Budapest mindent visz

A budapesti négy- és ötcsillagos szállodák kiemelkedően magas (68–71 százalékos) szobafoglaltságot jelentettek. Az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel a budapesti ötcsillagos szállodákban kiemelkedően magas volt, megközelítette a 20 ezer forintot. Ez a mutató a többi vizsgált csoportban jelentősen alacsonyabb volt.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) január–szeptemberben 13 900 forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest – folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva – 200 forinttal nőtt. A négycsillagos szállodákban egy szoba egy éjszakára 12 100–14 200 forintba, a háromcsillagos házakban 6500–9000 forintba került. A budapesti négycsillagos egységek esetében 10 ezer forint jutott egy kiadható szobára, míg a további csoportokban 3400–7600 forint jutott egy kiadható szállodai szobára. A budapesti szállodákban 14–24 százalékkal töltöttek több éjszakát a vendégek mint egyéb területeken. Magyarország nyugati és keleti területén működő szállodáira jellemző volt, hogy a háromcsillagos szállodákban jelentősebb mértékű növekedést mértek, mint a négycsillagos szállodákban.

A szobaárbevétel – a Balatonnál üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével – a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett. A növekedés a fővárosi szállodákban volt a legnagyobb mértékű (11–19 százalékos), de Magyarországon keleti részén is jelentős nagyságú (7–8 százalékos) bővülés figyelhető meg. 

Balaton – apadó forgalom 

A balatoni hoteleket átlagosan 58 százalékos foglaltság jellemezte, amelyet megközelített a nyugat-magyarországi házak (56–57 százalékos) kihasználtsága.

A balatoni négycsillagos szállodákban az előző év azonos időszakához képest 9 százalékkal csökkent az eltöltött éjszakák száma. A januártól szeptember végéig tartó időszakban a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 13 százalék kal nőtt 2003 azonos időszakához képest.










Ajánlott videó

Olvasói sztorik