Belföld

Dől a pénz az agráriumba

Az elmúlt két év alatt 60 százalékkal növekedett, a jövő évben pedig már 328 milliárd forint lesz a vidékfejlesztésre és agrártámogatásra fordított pénz - jelentette ki Gyurcsány Ferenc csütörtökön Dömsödön, egy szövetkezeti tehenészet meglátogatása alkalmából.

Ez nagyon sok pénz, több, mint amennyit lakás- és családtámogatásra költünk – mondta a miniszterelnök. Elmondta, “minden SAPARD-pénzt lekötöttünk, s egymás után indulnak az agrár- és vidékfejlesztési európai programok.” Szerinte ezzel, végre, 10-15 év egy helyben járás és visszalépkedés után Magyarország elindult egy fejlődő, technológiáját megújító úton, ami nélkül nincsen mezőgazdaság.

A jövő évi költségvetésből agrár- és vidékfejlesztési támogatásra összességében 327,757 milliárd forint jut – mondta csütörtök délután Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Ebből az összegből a központi költségvetés 158,428 milliárd forintot fedez, míg az EU-források 169,328 milliárd forintot tesznek ki. A mezőgazdaság támogatása nemcsak az FVM költségvetési fejezetéből származik, hanem más fejezetben is szerepel agrártámogatás, így az EU integrációs fejezet költségvetésében is. De az agrártámogatások részét képezik a magyar államkincstár által meghitelezett, az EU által közvetlenül térített támogatások is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik