Belföld

A BorsodChem eladta a TVK-pakettjét

Megszűnt a BorsodChem Rt.-nek (BC) a TVK Rt.-ben lévő 15,52 százalékos közvetlen befolyása, miután a BC átruházta TVK-részvényeit az osztrák a CE Oil and Gas Beteiligung und Verwaltung AG-ra (CEOG) - közölte a BC a BÉT honlapján csütörtökön.

A részvényátruházás a BorsodChem Rt. és a CEOG között szeptember 3-án kötött részvény-átruházási szerződés alapján történt csütörtökön. A BorsodChem szeptember 3-án már közölte: a TVK-ban meglévő 15,40 százalékos tulajdoni hányadát, amely 15,52 százaléknyi szavazatot jelent, részvényenként 5.503 forintos áron eladja a CEOG-nak. A CEOG a BorsodChem tulajdonosi köréhez tartozik.

Korábbi közlés szerint a TVK-ban meglévő részesedését a tulajdonosi összetételének változásával összefüggésben adja el a BorsodChem, a megállapított ár részvényenként 100 forinttal magasabb, mint a BorsodChem könyveiben nyilvántartott érték. A 3.760.979 darab TVK-részvény megvételének feltétele egyrészt a vételár megfizetése, másrészt a BorsodChem-részvények nemzetközi értékesítésének lezárása volt. A CEOG ugyanis elállhatott volna a magállapodástól, ha a BorsodChem-részvények eladása 2004. november 30-ig nem történik meg. A BC-papírok nemzetközi értékestése október 7-án sikeresen lezárult.

A BorsodChem szeptemberi közlése szerint azért válik meg TVK- részvényeitől, mert a két cég között kötött hosszú távú etilénszállítási szerződés rövidesen hatályba lép és ezt követően a BorsodChem nem tekinti stratégiai befektetésnek a TVK-t. A BorsodChem úgy döntött, hogy a csomag eladásából származó 20,7 milliárd forint készpénz hatékonyabban használható fel a felmerülő akvizíciós lehetőségek finanszírozására.

A BorsodChem az idén az első fél évben 10,249 milliárd forintnettó nyereséget ért el, míg egy évvel korábban 782 millió forint veszteséget könyvelt el. A nemzetközi pénzügyi szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált első félévi gyorsjelentés szerint a nettó árbevétel 7,8 százalékkal 72,565 milliárd forintra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik