Belföld

Hamarosan eldöntik hogyan privatizálják a Cesky Telecomot

A cseh privatizációs ügynökség illetékese közölte, hogy a cseh kormány novemberben hozhat döntést az állami vezetékes távközlési monopólium, a Cesky Telecom 51 százaléka eladásának módozatáról.

A cseh privatizációs ügynökség szerint novemberre eldől, hogy a Cesky Telecom eladásánál a közvetlen vagy a tőzsdei eladásról, a kettő kombinációjáról, illetve hogy egyetlen vevőnek, vagy egy befektetői csoportnak ajánlja-e fel.

A novemberi határidő a korábbi elképzelésekhez képest mintegy másfél hónapos halasztást jelent. Az eladási feladatot bonyolítja, hogy mintegy 30 potenciális vevő jelezte érdeklődését. Köztük van többek között a dán TDC, a brit Vodafone, a francia Orange, a Deutsche Telekom, a svájci Swisscom, számos cseh és külföldi pénzügyi csoport, részben konzorciumi formában. A szakmai és a pénzügyi befektetők száma nagyjából egyforma. Az eladással kapcsolatos tanácsadási feladatot a Credit Suisse First Boston és a Ceska Sporitelna bankok csoportja végzi, utóbbi az osztrák Erste Bank érdekeltsége.

A privatizációs illetékes szerint a kormány elsősorban az eladásból származó bevételek maximalizálásában érdekelt. A részesedés mostani piac értéke körülbelül 55 milliárd cseh korona, elemzők szerint az eladási ár ennél valamivel több is lehet, meghaladhatja a 2,4 milliárd dollárt.

A cseh informatikai miniszter a múlt hónap közepén azt közölte, hogy a céget stratégia partnernek kívánják eladni és a cseh kormány márciusban választja ki a Cesky új tulajdonosát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik