Belföld

Gyurcsány: túl drága a forint

A ma túlságosan drága forint tönkreteszi a költségvetés jelentős részét és csökkenti az exportőrök jövedelmezőségét - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő kedden este az ATV-nek adott interjújában. A miniszterelnök szerint az ország másik "nyavalyája" az árnyékkormány-jelenség.

A kormány azzal számol, hogy a 2005-ös költségvetési hiány 0,6 százalékponttal kisebb lesz, mint amekkora az idén év végén várható. A miniszterelnök közölte: “badarság” az a hír, hogy meneszteni kívánja posztjáról a költségvetési vitát követően Draskovics Tibor pénzügyminisztert. Leszögezte, hogy bízik Draskovics Tiborban, és úgy látja, a pénzügyi tárca vezetője “sikeresen csinálja a költségvetés átalakításának folyamatát”.


Kérdésre reagálva a Gyurcsány Ferenc azt mondta: beszélni kell arról az “árnyékkormány-jelenségről”, amelynek az a lényege, hogy a minisztériumok apparátusában vannak, akik pártoknak szivárogtatnak, köztisztviselőként pártpolitikai érdekeket érvényesítenek. A miniszterelnök szerint ez nem helyes, mert ez a jelenség “a nagy nyavalya, ami rágja a köztársaság testét, lelkét”. “A mainál lényegesen nagyobb önkorlátozó magatartást várunk el, amihez segítséget nyújtunk, mondjuk egy viselkedési kódexszel” – mondta.

Hozzátette: egy bizonyos körben azt “várják el, sőt azt teszik kötelezővé”, hogy aki oda tartozik, a pártokkal való “minden formális és informális, tárgyiasult és szimbolikus viszonyt” vágjon el. “És vegye észre, hogy ő nem konzultálhat pártpolitikusokkal”, nem találkozhat a független bíróság elnöke “direkt értelemben vett pártpolitikusokkal, illetve csak a parlament illetékes bizottságában” – szögezte le.

A miniszterelnök szerint olcsóbbá kellene tenni a forintot. “Ez a forint, ami drága forint, ma tönkreteszi a költségvetés jelentős részét, tönkreteszi az exportőröket, csökkenti a jövedelmezőségüket” – szögezte le. Gyurcsány Ferenc szerint rendjén van, hogy ő miniszterelnökként, aki a gazdaság egészéért felel, felveti ezt a problémát.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy ez ügyben a jegybank elnökével zajló vitája nem tesz rosszat a költségvetésnek, és úgy mondta el erről a véleményét, hogy az sem a pénz-, sem a tőkepiacokat nem zavarja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik