Belföld

Valós idejű üzleti információkat keres az IBM szoftvere

Az IBM az iparágban először olyan szoftvert fejlesztett, amely a keresett üzleti információt egy másodpercen belüli válaszidővel megtalálja több millió dokumentumon lefuttatott keresés eredményeként , így gyakorlatilag valós idejű üzleti információhoz jutnak a felhasználók.

A Masala kódnéven futó DB2 Information Integrator szoftver az IBM közleménye szerint a maga nemében az egyetlen olyan szoftver, amely „virtuális adatbázisként” használható. Lényege, hogy az ügyfél közvetlen keresést folytathat a legkülönbözőbb, az IBM vagy más termékeivel működtetett információ-forrásokban – például ügyfélszolgálati nyilvántartásban, fotógyűjteményekben, e-mail levelezésben, számadatokat tartalmazó táblázatokban és egyéb formátumú információ-hordozókban – és ugyanúgy azonnal hozzájut az eredményhez, mintha mindez együtt, egy helyen lenne tárolva.

A szoftver ezen túlmenően arra is képes, hogy a különböző adatforrások között valós időben szinkronizálja az információt, és másodpercenként több mint 15 000 tranzakció replikálására képes. Ez nagy segítség például egy internetes kereskedőcégnek, mert lehetővé teszi, hogy az adatokat a különböző helyszínek között szinkronizálva napi 24 órán keresztül működésben tartsa az ügyfélportálokat.

A vállalatok egyre nagyobb erőkkel keresik a módját, hogyan szerezhetnének valós idejű betekintést azokba üzleti információkba, amelyekre építeni lehet a vállalat működésének átalakításában. Ennek során három korlátba üköznek: az egyik az információ puszta tömege. A másik az információ típusainak különbözősége és az a tény, hogy a tárolás számos, különböző gyártótól származó adattárban történik. A harmadik akadály, hogy mindezekre az információkra valós időben lenne szükség. Óriási feladat mindezt hozzáférhetővé tenni – és hasznosítani is. Egyes elemzők szerint ma a cégek éves informatikai büdzséjének 40 százaléka az integrációra megy el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik