Belföld

Ötven dolláron sem javult az olaj egyensúlyi helyzete

Az ismét 50 dollár fölötti olajár sem javította érezhetően a nyersolajpiac egyensúlyi helyzetét, ráadásul új feszültségek is beléptek felhajtóerőként - áll egy vezető londoni piacfigyelő ház heti jelentésében.

A Barclays Capital, amely hetente méri fel az olajpiaci folyamatokat, új londoni elemzésében azt írta: a 40 dollártól 50 dollárig vezető úton nem sok jele volt annak, hogy az olajpiac közelítene az egyensúlyi helyzethez, mivel keresleti oldalról egyelőre nincs érdemi reakció. Ez azt valószínűsíti, hogy az új árrekordok sem jelentik a tetőzést – áll a londoni befektetési ház elemzésében.

A Barclays Capital szerint mindemellett még mindig érezteti hatását az Ivan hurrikán, amely a múlt héten is napi 490 ezer hordó, a múlt hét végéig pedig összesen 12 millió hordó termeléskiesést okozott a Mexikói-öbölben.

A természeti katasztrófa miatt az amerikai olajtermelés szeptember egészében átlagosan napi 0,5 millió hordóval csökkent, ami a teljes napi átlagos amerikai kitermelést 7,2 millió hordóra, 50 éve nem látott alacsony szintre nyomta vissza a múlt hónapban – áll a londoni elemzésben.

A Barclays Capital szerint ilyen mértékű termeléskiesésnek bármilyen körülmények közepette jelentős hatása lenne, a jelenlegi piaci szűkösség azonban még fel is nagyítja a hatást.

A másik új árfelhajtó hatás a bank szerint az amerikai-iráni viszony romlásának gyorsulása az elmúlt hetekben. A jelentés szerint a helyzet rendkívül veszélyessé válhat, és ha fegyveres konfliktussá fajul, az jó eséllyel olyan eseményláncolatot indítana el, amelynek sokkal súlyosabb következményei lennének, mint az iraki háborúnak.

Az olajpiaci hatás szélsőséges lehet, akkor is, ha az Egyesült Államok beveti stratégiai olajkészletét. Az Iránnal fennálló feszültség puszta ténye is ezért szélsőségesen erős árfelhajtó erő, akkor is, ha a tényleges katonai konfliktus kockázata “jelenleg viszonylag alacsony” – áll a jelentésben.

A Barclays Capital jelentése felidézi Loyola de Palacio jelenlegi EU-bizottsági energetikai biztos minapi kijelentését, amelyben a tisztviselő – Kovács László biztosjelölt elődje ezen a poszton – az amerikai elnökválasztásokkal hozta kapcsolatba az olajpiacon uralkodó árnyomást, és azt mondta, hogy ez a nyomás “csökkenni fog (november után)”.

A londoni befektetési ház szerint a sajtó ebből azt a következtetést vonta le, hogy de Palacio szerint valakik az olajárral próbálják befolyásolni az amerikai választásokat, a cég elemzői azonban a jelentésben elismerik: “őszinte és teljes értetlenséggel” állnak az előtt, hogy a bizottsági illetékes mire is akart utalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik