Belföld

Túl sok a külföldi IT szakember Németországban

Németországban augusztus végéig 17 177 zöldkártyát adtak ki az információtechnológiai ágazatban a külföldről érkezett szakembereknek. A három éve indult kezdeményezés azonban a gyenge német konjunktúra miatt egyre több zöldkártyával rendelkező, de munkanélküli szakembert produkál.

A szövetségi statisztikai hivatal keddi közlése szerint 12 406-an hosszabb távra kaptak munkavállalási engedélyt, a többiek rövid – három hónapig terjedő – munkavállalási és tartózkodási lehetőséget kaptak. A zöldkártya-tulajdonosok egynegyede indiai, 900 és 500 fő között érkeztek munkavállalók Romániából, Oroszországból, Lengyelországból és Kínából.

2000. márciusban három évre indított zöldkártya-kezdeményezés az idén végleg lejár Németországban, úgy, hogy tavaly már egyszer meghosszabbították. Az utóbbi időben – elsősorban a gyenge Németországi konjunktúra miatt – a kereslet a külföldi IT-szakemberek iránt már alacsony volt. Számos olyan jelzés is érkezett, hogy a zöldkártya program keretében dolgozó szakemberek is munkanélkülivé váltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik