Belföld

Pénzbüntetés és eltiltás az Erste Befektetési Rt.-nél

Tisztességtelen árfolyam-befolyásolás miatt egymillió forintra bírságolta a felügyelet az Erste Befektetési Rt.-t, az ügyben érintett üzletkötőt pedig végleg eltiltotta az alkuszi tevékenységtől és további 200 ezer forintos büntetéssel sújtotta.

Tisztességtelen árfolyam-befolyásolás miatt 1 millió forint bírságot rótt ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Erste Bank Befektetési Rt-re – tette közzé a felügyelet.

A felügyelet vizsgálata arra jutott, hogy az Erste Bank Befektetési Rt. üzletkötője (a Napi Gazdaság információja szerint Nándori Levente) 2003. május 30-a és 2003. június 17-e között tisztességtelen árfolyam-befolyásolást valósított meg BorsodChem részvényekre szóló nyolc önkötéssel. Az önkötések összesen 46 435 részvényre szóltak, és ennek során a kötési árak folyamatosan emelkedtek a 2003. május 30-i 9375 forintról a 2003. június 17-i 11 150 forintra. Az üzletkötő, illetve az Erste Bank Befektetési Rt. álláspontja szerint az ügyletek nem valósították meg a tisztességtelen árfolyam-befolyásolás vétségét, a felügyelet szerint azonban igen.

A felügyelet a bírságot a bírságösszeg alsó harmadában állapította meg, indoklása szerint enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az árfolyam-befolyásolással sem az üzletkötő, sem az Erste Bank Befektetési Rt. nem jutott anyagi előnyhöz.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik