Belföld

Panaszkodnak az osztrákok az EU-bővítésre

Az uniós bővítést okolják a csökkenő keresletért az osztrák középvállalatok. Legrosszabb helyzetben az építőipar érzi magát, de a fodrászok és a hentesek is panaszkodnak.

A kereslet és az eladási árak csökkenésére panaszkodnak osztrák középvállalatok, és emiatt az EU-bővítést okolják – állapította meg az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) konjunktúrakutató intézete a legfrissebb felmérésben.

A 3600 ipari és kézműipari cég – mindegyik a kamara tagja – bevonásával készített felmérés alapján minden tartományban sokkal több azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek az EU bővítését teszik felelőssé a kereslet visszaesése miatt, mint azoké, amelyek a bővítés nyerteseinek minősítik magukat. A panaszkodók aránya Bécsben a legnagyobb: a megkérdezett fővárosi cégeknek mindössze a 3 százaléka számolt be jobb üzletmenetről a bővítéssel összefüggésben, 22 százalék viszont az új EU-tagok számlájára írja a forgalom és a kereslet csökkenését.

Országosan a megkérdezett cégek kétharmada úgy vélte, hogy a bővítés nincs hatással az eladási áraikra. A cégek 24,4 százaléka viszont csökkenő árakra panaszkodott, és csak 4,2 százalékuk látja úgy, hogy a megnövekedett piac az árak növelését tette lehetővé. Fordított a helyzet a cégek beszerzési árainál, mert többen vannak azok, akik szerint nőttek ezek az ára, mint azok, akik szerint csökkentek.

A kedvezőtlen fejleményekről beszámolók sorában első helyen állnak az építőipari cégek. Például a tetőfedők 39 százaléka, valamint az építőiparhoz kapcsolódó egyéb ipari cégek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy május eleje óta csökkentek az eladási árai.

A fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban álló cégek között is vannak olyanok, amelyek az EU-bővítés negatív következményeit érzékelik, bár itt elsősorban nem az árak, hanem a kereslet csökkenésére panaszkodnak. A hentesek 27 százaléka szerint a bővítés miatt kisebb a forgalmuk. De a fodrászatok 17, a szabóságok 14 és a pékségek 13 százaléka is a bővítésre vezeti vissza a forgalom csökkenését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik