Belföld

Letette az esküt a kormány

Gyurcsány Ferenc kormányának tizenhét minisztere, a köztársasági elnök jelenlétében, letette a hivatali esküt hétfőn az Országgyűlésben. Az ünnepélyes eskütétel előtt a miniszterelnök bemutatta az új kormány tagjait.

A kormányfő csütörtökön hirdette ki kormányának listáját, amely szerint öt tárca – a gazdasági, az igazságügyi, a munkaügyi és az ifjúsági, valamint november 1-től a Külügyminisztérium – élén történt változás.


A minisztériumok felsorolásáról szóló törvény egyelőre nem változott, így a leendő ifjúsági, családügyi és esélyegyenlőségi miniszter, Göncz Kinga hétfőn gyermek, ifjúsági és sportminiszterként tett esküt. A Külügyminisztérium vezetője november 1-ig Kovács László marad.

Gyurcsány Ferenc kormányának tizenhét minisztere, a köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes külsőségek között, letette a hivatali esküt hétfőn az Országgyűlésben.


Miután a jegyző felolvasta a köztársasági elnök átiratát a miniszterek kinevezéséről, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bemutatta kormányának tagjait. “A kormány összeállításának időszakában van, ahol én változtattam, és van, akinek magának kell változnia” – jelentette ki. Elmondta: Kiss Péter személyében a legalkalmasabb embert találta meg a Miniszterelnöki Hivatal vezetésére.


Gyurcsány Ferenc elmondta Kovács László november 1-ig végzi tovább azt a munkát, amely elismerést hozott az országnak és a külügyminisztériumnak, ezt követően Somogyi Ferenc folytatja azt a tevékenységet, amelyet “Kovács László neve fémjelzett”.


Lamperth Mónika belügyminisztert a kormányfő arra kérte, hogy biztosítsa az alá tartozó intézményekben a jobb lét- és jogbiztonságot annak érdekében, hogy nagyobb lehessen az országban a közbiztonság.


Gyurcsány Ferenc közölte: a Honvédelmi Minisztérium élén nem lesz változás az előző kormányhoz képest, a tárcát továbbra is Juhász Ferenc vezeti. Az egészségügyi tárca vezetését Rácz Jenő veszi át, aki az egészségügy átalakításában folytatja mindazt, amiben egyetértés van, egy élhetőbb ország megteremtése érdekében – mondta a minisztrelnök.


Csizmár Gábor munkaügyi miniszter, valamint Persányi Miklós, a környezetvédelmi tárca vezetője után Hiller István kulturális minisztert mutatta be a kormányfő, akiről azt mondta: “nemcsak a kultúrpolitikában, hanem a politikai kultúrában is nagyot alkotott”.


A miniszterelnök elmondta: új felelősségi körrel rendelkező miniszteri posztot hoz létre kormányában; a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter Kolber István lesz.


Gyurcsány Ferenc szólt arról, hogy az európai ügyek irányítása májustól már nem külügy, hanem az ország saját nemzeti politikájának része. Ezért e terület irányításával Baráth Etelét bízta meg tárca nélküli miniszterként.


A legtöbb változás a Göncz Kinga által vezetett területen lesz, és létrejön az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium – mondta a kormányfő Közölte: Németh Imre személyében a legkiválóbb szakember marad a földművelésügyi tárca élén, Draskovics Tibor pénzügyminisztertől pedig azt várja, hogy “ne felejtse el azt a konvergencia-programot, amely a magyar felemelkedés legfontosabb programja”.


Elmondta: az informatikai tárcát továbbra is Kovács Kálmán vezeti, míg Kóka Jánosról, az új gazdasági miniszterről Gyurcsány Ferenc azt közölte, “olyan fiatalember, aki már bizonyított”.Petrétei Józsefről, az igazságügyi miniszterről azt mondta: abban számít rá, hogy továbbviszi az igazságszolgáltatás korszerűsítését.


Magyar Bálint oktatási miniszter bemutatásakor a kormányfő közölte: azt várja tőle, hogy a piacképes diplomával rendelkezők száma növekedjen Magyarországon. Ezt követően a kormány tagjai ünnepélyes keretek között, a történelmi zászlók bevonulása után, letették esküjüket, majd aláírták az esküokmányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik