Belföld

A Fidesz népszavazással állítaná le a privatizációt

A privatizáció leállítására népszavazást kezdeményez a Fidesz. Gyurcsány Ferenc szerint ma már nincs komoly állami vagyon, amelynek az értékesítését le kellene állítani.

Orbán Viktor sajtótájékoztatóján azzal indokolta a lépést, hogy szerintük a magánosítás ideje lejárt, és az ország közvéleményét meg kell kérdezni arról, hogy a maradék közvagyon kiárusítható-e.


A pártelnök a privatizációs körben megemlítette a Magyar Postát, a Nemzeti Tankönyvkiadót, a Volán Vállalatokat, a Szerencsejáték Rt-t és az energiaszolgáltató cégeket.


A hírt Áder János, a Fidesz frakcióvezetője egy hétfő reggeli televíziós műsorban erősítette meg. Áder János elmondta: a kérdést megfogalmazták, és azt hétfőn reggel adják be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB).


A kérdés lényege: “egyetért-e ön azzal, hogy a privatizációt állítsa le a kormány, ne folytassa?” – közölte a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője.


Áder közölte azt is: garantálják, hogy a párt egy héten belül össze fogja szedni a kétszázezer szükséges aláírást. Utána már csak a különböző intézményeken, az OVB-n, a Belügyminisztériumon múlik, hogy mikor lehet ebben az ügyben népszavazást tartani – tette hozzá Áder János.


Gyurcsány: a privatizáció véget ért


Nincs a kormány és a parlament előtt “hű, de nagy privatizációs csomag”, a kormány terveiben nincs átfogó magánosítási szándék – mondta a kormányfő a Magyar Televízió Parlamenti Napló című műsorában, válaszul a Fidesz népszavazási kezdeményezésére.


A privatizációnak érdemben a végén van Magyarország, az egykori állami tulajdon túlnyomó része már magánkézben van – mondta. Ma nincs komoly állami vagyon, amelynek az értékesítését le kellene állítani – tette hozzá.


“Énszerintem akár arra is ki lehet írni népszavazást, hogy holnaptól tilos levegőt venni, meg tilos lesz horkolni, meg tilos lesz utcára menni sétálni” – fűzte hozzá a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik