Belföld

Brüsszelből szivárog: az unió tárgyalni fog Törökországgal

Törökország elegendő mértékben megfelel a koppenhágai politikai kritériumoknak ahhoz, hogy megkezdhesse uniós csatlakozási tárgyalásait - szivárogtatták ki brüsszeli források a szerdán beterjesztendő javaslat tervezetét.

Az Európai Bizottság megítélése szerint Törökország elegendő mértékben megfelel a koppenhágai politikai kritériumoknak ahhoz, hogy megkezdhesse csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval – áll annak az ajánlásnak a tervezetében, amelyet a tervek szerint szerdán fogad el és hoz nyilvánosságra a bizottság. A szöveg szerint olyan kikötéssel lehetne tárgyalásokat kezdeni Ankarával, hogy felfüggesztik a tárgyalásokat, ha közben leállnak az EU által megkívánt törökországi reformok.

A tervezet szövegéből egy a brüsszeli EU-központhoz közel álló forrás juttatott el részleteket a médiának. A szöveg szerint olyan kikötéssel lehetne tárgyalásokat kezdeni Ankarával, hogy felfüggesztik a tárgyalásokat, ha közben leállnak az EU által megkívánt törökországi reformok.

“Bármely pillanatban, ha a bizottság úgy ítéli meg, hogy a reformok folyamata veszélybe került Törökországban, az Európai Tanács úgy dönthet: felfüggeszti vagy leállítja a csatlakozási tárgyalásokat” – áll a tervezet szövegében. A szövegrészleteket nyilvánosságra juttató forrás hangsúlyozta, hogy még munkálkodnak a szövegen, és még semmi sincs eldöntve ebben a kérdésben. Hétfő este az összes európai biztos kabinetfőnökei tanulmányozzák a tervezet szövegét, s szerdán reggel terjesztik jóváhagyásra a biztosok elé.

A végleges döntés a tárgyalások megkezdéséről várhatólag az Európai Unió december 17-i csúcstalálkozóján születik meg Brüsszelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik