Belföld

A Fidesz tisztázná a minisztériumok számát

A Fidesz támogatni fogja a házszabálytól való eltérést a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosításakor, ha a kormány beterjeszti a jogszabályt - tudatta a Fidesz frakcióelnöksége pénteken közleményben az MTI-vel.

“Amennyiben hétfőn a kormány végre beterjeszti a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását, úgy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja az ország és az emberek ügyeinek mihamarabbi rendezése érdekében, támogatni fogja annak a házszabálytól eltéréssel történő tárgyalását” – olvasható a közleményben.

A frakcióelnökség szerint megengedhetetlen, hogy “a miniszterelnök taktikázása miatt” az embereket leginkább érintő egészségügyi és szociális területeken fennakadások legyenek.

A Fidesz már szerdán hozzájárult volna a házszabálytól való eltéréshez, ha Gyurcsány Ferenc “őszintén és bátran” beterjeszti a kormányszerkezetre vonatkozó elképzeléseit – írták a közleményben. Hozzátették: ezzel elkerülhető lett volna az államháztartási törvény megsértése, illetve a bizottsági meghallgatások körüli zűrzavar, amit az új miniszterelnök “bátortalansága” idézett elő.

A miniszterjelöltek meghallgatásain felvetődött az a probléma, hogy a kormányfő az új minisztériumi struktúra alapján nevezte meg a kormánytagokat, a bizottságok azonban, a szükséges törvénymódosítás hiányában, a jelenlegi kormányszerkezet alapján hallgatják meg a jelölteket.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön, amikor bemutatta az új kormánylistát, elmondta azt is: a kabinet első ülésén tárgyalja meg azt a törvénymódosítási tervezetet, amely a kormány struktúráját tartalmazza. A tárcavezetők így október 4-én a jelenlegi kormányzati struktúrának megfelelően teszik le az esküt, és a parlamenti bizottságok is ennek megfelelően hallgatják meg őket; egy hónapon belül, a jogszabály módosítása után megtörténik a strukturális átalakulás is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik