Belföld

BorsodChem – egy régi-új nagyágyú

Döntően befolyásolhatja a tőzsdei forgalmat és a befektetői aktivitást a BorsodChem-részvények pénteken lezárult értékesítése. A VCP jelentős pakettől szabadult meg, amelyből a jövő héttől már a kisbefektetők is részesedhetnek.

Sokat kesereghetünk afelett, hogy nem nagyon jelennek meg új részvények a Budapesti Értéktőzsdén. A BorsodChem részvényei ugyan már 1996 óta be vannak vezetve, és a BUX index kosarában is szerepelnek, de annyira kevés maradt belőlük a 2001-ben lezárult felvásárlás után a piacon, hogy nem volt igazi lehetőség befektetni a társaság papírjaiba. A 90 százalék feletti tulajdonos, a Vienna Capital Partners (VCP) azonban úgy döntött, hogy a tőzsdén értékesíti a részvényeket, s ez a folyamat a pénteki nappal lezárult.







A cégről
A BorsodChem Kelet-Közép-Európa legnagyobb PVC- és TDI-gyártója, illetve egyetlen MDI-gyártója. A vállalat elsősorban exportra termel, árbevételének nagyjából fele származik Nyugat-Euróoából, míg a másik fele Kelet-Közép-Európából, hazánkat is beleértve. A vegyipari cég a rendszerváltás óta a hagyományosnak tekinthető PVC-gyártás mellé kiépített egy új üzletágat, az izocionátok, azaz az MDI és a TDI gyártását. Ez a két termék speciális műanyagnak számít, rugalmas habot készítenek belőlük, amiből olyan termékek készülnek, mint a sportcipő talpa vagy a személygépjárművek számos alkatrésze.

Közvetett úton

A VCP 91 százalékos részesedéséből 23 százalékot tartott meg, vagyis 68 százaléknyi részvényt értékesített. A csütörtökön lezárult ajánlattétel után péntek reggel az ár meghatározása és az allokáció is megtörtént. Ennek megfelelően mostanra már tudható, hogy kizárólag befektetési és nyugdíjalapok vásárolhattak be 1850 forintos részvényenkénti áron. Ez jelentősen elmarad a részvény tőzsdei árától (csütörtökön például 2620 forinton zárt), igaz, hogy azt aligha tekinthetjük irányadónak. Magánbefektetők ugyan nem vehettek közvetlenül, de mivel a  BorsodChem-papírok a befektetési és nyugdíjalapokon keresztül valamikor a jövő hét közepétől már a BÉT-en is megjelennek, gyakorlatilag mindenki számára hozzáférhetővé válnak.

A vegyiparra azt szokták mondani, hogy üzleti szempontból a világ leglassabban mozgó, legunalmasabb iparága. Ez a BorsodChemre szerencsére nem igaz rövid távon: nagyon jelentős beruházások és kapacitásbővítés előtt áll a vállalat. 2006-ig mindhárom fontos termékének gyártását nagy mértékben növelni kívánja, amivel az árbevétel akár 50 százalékkal is emelkedhet. Mivel a várakozások szerint a vegyipari ciklus alját nemrég hagytuk el, a profitabilitásnak is növekednie kell, ezért a profit még az árbevétel-növekedés mértékét is meg fogja haladni.








A stratégiáról
A társaság stratégiája, hogy az alacsonyabb profitabilitású PVC felől elmozduljon az MDI és a TDI felé. A két termékcsoport tulajdonságaiban számos ponton eltérés van. Amíg a PVC igen elterjedt, standard termék, addig az izocionátok innovatív, speciális műanyagnak számítanak. A PVC ára és profitabilitása alacsonyabb és nagyon ciklikus, míg az MDI-n és TDI-n elérhető haszonkulcs sokkal magasabb és ráadásul kevésbé változékony az ára és profitabilitása. Most gondolhatnánk, hogy ha az MDI és a TDI ilyen jó befektetés, akkor hamarosan mindenki ebben az üzletágban fog hemzsegni, ami majd lenyomja a profitabilitást a normális szintre, de ez körülbelül csak 15 év alatt várható, mert nehéz hozzáférni a technológiához, azt senki sem akarja értékesíteni.

Érdekes sztori

Ez az a befektetési sztori, ami vélhetően megragadta a külföldi alapok figyelmét, ezért fektettek több mint 100 milliárd forintot a BorsodChem részvényeibe. Azt azonban aligha állíthatjuk, hogy a BorsodChem részvényei olcsóak volnának. A kialakult 1850 forintos ár mellett is 9,1-es árfolyam/nyereség arányon forog a papír, ami egy ipari vállalatnál korántsem alacsony. Még akkor sem, ha a vállalat jelentős növekedés előtt áll, számottevő egyszeri árfolyamnyereségre számíthat. Az ilyen jellegű értékesítések során kialakult árfolyamok általában nagyon közel vannak a reális értékhez, hiszen mind az eladó, mind a vevő profi pénzügyi befektető, és nem nagyon szeretne jelentősen eltérni a vélt reális ártól.

A tőzsdén szintén jók a kilátások. Az árfolyam vélhetően felfelé fog elmozdulni az 1850 forintos szintről, hiszen könnyen lehettek olyan befektetők, akik nem tudtak elég papírt venni és ezt a tőzsdén próbálják meg pótolni. A magánbefektetők sem tudtak hozzáférni a felajánlott mennyiséghez, vélhetően ez is addicionális keresletet fog jelenteni.


Eleinte kisebb forgalomra lehet számítani, hiszen az, aki most vette a papírokat, aligha fogja azonnal visszadobni a piacra. Hosszabb távon azonban a BorsodChem lesz az ötödik legaktívabb részvény a piacon, és a BUX-ban is jelentősen nőhet a súlya, 6-7 százalékra a jelenlegi 1 százalékról. Tekintve, hogy a részvényt bevezették Lengyelországban is, ott is lehet arra számítani, hogy bekerül az indexbe, ami garantálhatja, hogy hosszú távon is lesz megfelelő kereslet iránta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik