Belföld

Lezárult a Dunaferr-privatizáció

Lezárult a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. privatizációja, amit egy darab Dunaferr részvény ünnepélyes aláírásával csütörtökön Dunaújvárosban pecsételtek meg a trazakcióban résztvevő felek.

A vevői konzorcium képviseletében Szergej Taruta, a Donbass Ipari Szövetség (DISz)Igazgatóságának elnöke, a Dunaferr Rt. felügyelő bizottságának tagja, Kamarás Miklós, az eladó Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója, és Hónig Péter, a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatója volt jelen az eseményen.

Az új többségi tulajdonos az ukrán-svájci Donbass-Duferco konzorcium, amelynek tagja a Donbass Ipari Szövetség, az Alcsevszki Vaskohászati Kombinát Rt., a Duferco Trading Co. Ltd. és a Kundax AG.

A tranzakció zárásának minden feltétele teljesült, így a megállapodás a Dunaferrt finanszírozó bankokkal, a 17,3 milliárd forint tőkeemelés átutalása , valamint a – a Dunaferr Rt. 79,48 százaléknyi tulajdoni hányadáért járó 444 millió forint készpénz kifizetése. Csütörtökön egyúttal befejezték a szeptember 20-i közgyűlést, s az akkor hozott személyi döntések hatályba léptek.

A Dunaferr kisebbségi és az amerikai El Paso tulajdonában álló Első Magyar-amerikai Energiatermelő es Szolgáltató (EMA-Power) által egy hitelkövetelés kapcsán nemrég kezdeményezett felszámolási eljárásról Taruta újságírói kérdésre azt mondta, hogy a Dunaferr jogászai szerint a kezdeményezés jogszerűtlen.

A vevői konzorcium a bankokkal kötött megállapodás értelmében a Dunaferr Rt. 60 milliárd forint hiteltartozásának 30 százalékát a mai naptól számítva két napon belül kifizeti, tájékoztatta az újságírókat Szergej Taruta. Emellett új hitelmegállapodást kötöttek a forgóeszköz- és beruházási hitelekről. Taruta elmondta, hogy a befektetői konzorcium előnyt hoz a Dunaferr számára az alapanyag- és energiabeszerzés, a banki források és a vevői konzorcium 36 országra kiterjedő kereskedelmi hálózata révén.

A privatizációs szerződés teljesítési biztosítékokat és szankciókat is tartalmaz. A dolgozók 5 százaléknyi részvényt vásárolhatnak meg, a privatizációs szervezet korábbi döntése szerint. A helyi önkormányzatnak van még nagyobb, öt százalékot meghaladó tulajdoni hányada az alaptőkeemelés után. Ennek a csomagnak az eladására ajánlatot tett a Dunaújvárosi Önkrományzat és erről már megkezdődtek a tárgyalások, mondta Szergej Taruta. Az új tulajdonosoknak nincs ellenére az sem, ha tulajdonos társak maradnak, tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik