Belföld

Kormánynévsor meglepetésekkel

A kiszivárgott hírek szerint több meglepetést is tartogat Gyurcsány Ferenc kormányának névsora. Bársonyszékbe ülhet Kóka János, Kolbert István, Csizmár Gábor, Petrétei József, Nagy Sándor és Baráth Etele, valamint csökken a tárcák száma is.

Az új kormány összevonja a sportminisztériumot az esélyegyenlőségi tárca nélküli minisztériummal – közölte a Hír TV és a TV 2, valamint a Magyar Nemzet online változata szerdán este. Ezzel szemben a Népszabadság úgy tudja, a sportügyek képviselete a Belügyminisztériumhoz tartozik majd, személyesen pedig Ábrahám Attila felügyelete alá. Ezen kívül azonban szinte teljes az egyetértés a különböző médiumok között, már ami Gyurcsány Ferenc leendő kormányát illeti.


Kormánynévsor meglepetésekkel 1

Rácz Jenő


Kökény távozik


Ezek szerint minden bizonnyal távozik Lampert Mónika belügyminiszter, akinek helyét Kolbert István, az MSZP Somogy megyei elnöke veszi majd át. Változás várható az egészségügyi tárca élén is, Rácz Jenő ülhet a Csehák Juditot felváltó Kökény Mihály helyére. Rácz 1996-ban szerzett egészségügyi menedzseri diplomát általános orvos diplomája mellé, 1995-1996-ban már a Népjóléti Minisztériumban dolgozott osztályvezetőként, 2000-ben a Magyar Kórházszövetség, majd a Kalocsai Kórház főigazgatója lett. A Medgyessy-kormány megalakulása óta az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára.



Kormánynévsor meglepetésekkel 2

Kóka János

A kiszivárgott hírek szerint a gazdasági tárca élére az SZDSZ-közeli Kóka János, az Informatikai Vállalkozók Szövetségének elnöke kerül, aki az Elender tulajdonosaként szerzett magának hírnevet. Mint ismeretes, Csillag István még szerdán benyújtotta lemondását az őt jelölő SZDSZ ügyvivő testületének, melyet az utóbbi elfogadott. “Csillag István nem kívánja felesleges konfliktusokkal terhelni az új kormányt. Nem kívánja a Medgyessy-kormány problémáit és sérelmeit újraéleszteni a Gyurcsány-kabinetben. Miután az MSZP-vel való viszonya megromlott, nem kíván szerepet vállalni az új MSZP-SZDSZ kormányban” –  szólt az SZDSZ közleménye.


Cégtulajdonosok a kormányban


A Külügyminisztérium első embere a jelek szerint Somogyi Ferenc, a Horn-kormány külügyi integrációs államtitkára lesz, aki a NATO-csatlakozási tárgyalásokon a magyar delegáció vezetője volt és az akkori kormányzati ciklus végén az EU-csatlakozási tárgyalások is az ő irányításával kezdődtek meg. Somogyi jelenleg a Matáv macedóniai érdekeltsége, a MakTel távközlési társaságban többségi tulajdonos Stonebridge Communications AD vezérigazgatója.


Kormánynévsor meglepetésekkel 3

Csizmár Gábor

Több napilap információja szerint Burány Sándor helyett Csizmár Gábor, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, MSZP-s képviselő lesz a munkaügyi miniszter. Csizmár 1994 óta országgyűlési képviselő, a rendszerváltás előtt tagja volt a KISZ Budapesti Bizottságának, majd a Magyar Üttörők Szövetségének elnöke lett. 1989-ben létrehozta a Gyermekérdekek Magyarországi Fórumát, 1991-1994 között az Esély-Budapest Alapítvány titkára volt. Az MSZP egyik alapítója, 1997-1998-ban országos ügyvivő.



Kormánynévsor meglepetésekkel 4

Petrétei József

A múlt héten már napvilágot látott híreket erősítik a tegnap este kiszivárgott információk az igazságügyi tárcával kapcsolatban, mely szerint távozik Bárándy Péter. Helyére Petrétei József pécsi jogászprofesszor a legesélyesebb, aki korábban a Baranya Megyei Főügyészség Nyomozó Hivatalának vezetője volt.


A kormányváltást lezáró, hétfőn sorra kerülő miniszteri eskütételt várhatóan nem a padsorok mögül szemléli majd Nagy Sándor sem, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, aki tárca nélküli miniszterként felel majd a területfejlesztésért. Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal politikai államtitkára ugyancsak tárca nélküli miniszterként az európai uniós fejlesztési pénzekért felel majd a jövő héttől.


Délben jön a hivatalos lista


Nyakó István, az MSZP szóvivője szerdán közölte: a Magyar Szocialista Párt elnöksége a csaknem háromórás, csütörtök hajnalban befejeződött ülésén megvitatta az új kormány személyi összetételével kapcsolatos kérdéseket. A Béla király úti kormány-vendégház kapujánál várakozó újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy az elnökség “nem jóváhagyott egy döntést, hanem végigvitatott egy tervezetet”. A szocialista politikus a kormánylistáról a sajtóban megjelent értesülésekre vonatkozó kérdést elhárította. “Minden kérdésben döntöttünk, természetesen nem tudok ezekről mit mondani, hiszen hiba, illetve udvariatlanság lenne” – jelentette ki.


Tájékoztatása szerint csütörtökön folytatják a koalíciós egyeztetést a Szabad Demokraták Szövetségével, délben pedig nyilvánosságra hozzák a kormány tagjainak névsorát. “Az érintettek természetesen már tudják a döntést” – közölte kérdésre válaszolva a szóvivő. Hozzátette, hogy csütörtök reggel az MSZP elnöksége már nem tart ülést, mert mindent lezártak, “nem marad nyitott kérdés”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik