Belföld

Vita a lakásszövetkezeti törvény módosításáról

Az Országgyűlésben megkezdődött a szövetkezeti lakásokról szóló törvénytervezet vitája. A javaslat célja, hogy az ilyen típusú lakásokban élő, több, mint egy millió embert érintő döntéseket egyszerűbben és gyorsabban hozhassák meg - emelte ki Lamperth Mónika.

Hosszú évek óta jelentkező igénynek tesz eleget a törvényjavaslat azzal, hogy a gyakran kettő vagy háromezer lakást magukban foglaló lakásszövetkezetek a közgyűlésen jelenlévők egyszerű szótöbbségével kisebb lakásszövetkezetekké válhassanak szét. A kisebb szövetkezetek jóval hatékonyabbak a döntések meghozatalában és végrehajtásában egyaránt.

A tervezet szerint a lakásszövetkezetekből bármelyik műszakilag önálló épület vagy épülettömb kiválhat és társasházat alapíthat, a többi épület lakástulajdonosai nem akadályozhatják ezt meg. Elég lesz a kiválni szándékozó épület tulajdonosainak akarata – az még vitatott, hogy ez egyhangú döntést jelentsen-e.

A lakásszövetkezeteknek az alapszabályban rendezniük kell, hogy az igazgatóság mit tegyen, ha valakinek költséghátraléka van. Egyik megoldás a jelzálog bejegyzése lehet. A közgyűlés dönthet arról, hogy a szövetkezet tulajdonában lévő üzlet- és egyéb helyiségeket mire használja. A törvénytervezet 2005 végéig ad türelmi időt a lakásszövetkezeteknek, hogy bevezessék az említett változásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik