Belföld

Orbán Viktor szavazásra buzdított Szabadkán

Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke Szabadkán felhívta a délvidéki magyarságot, hogy nagy számban menjen el szavazni a vajdasági tartományi parlamenti és a szerbiai helyhatósági választás második fordulójában.

Orbán Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével tartott szabadkai megbeszélése után buzdította a szavazáson való részvételre a vajdasági magyarságot. Rámutatott arra, hogy egy közösség életerejét, jövőjét, boldogulását meghatározza az, hogy hajlandó-e saját ügyében megmozdulni.

Orbán Viktor szerint nem lenne jó, ha ez a lehetőség a vajdasági magyarság kezéből kicsúszna. Orbán Viktor szerint a VMSZ higgadt és nyugodt párt, ami javára és hasznára van a szerb politika életnek. Európai polgári párt a VMSZ, ezért is áll közel a Fidesz-MPSZ-hez – mondta.

Kasza József határozottan elutasította azt, hogy Szerbiában egyesek szélsőséges nacionalista pártként kezelik a VMSZ-t. Emlékeztetett arra, hogy a VMSZ tízéves tevékenysége során bebizonyította ennek az ellenkezőjét, még akkor is, hogy ha nemzetiségi alapon szerveződik. “A múltunkat vállaljuk, mert a VMSZ tíz éven keresztül védte a békét” – jelentette ki Kasza.

A vajdasági magyarokat ért jogsértésekről szólva Orbán rámutatott arra, hogy részint az Európai Néppárt alelnökeként is személyesen és közelebbről ismeri Boris Tadic szerb elnököt és Vojislav Kostunica szerb miniszterelnököt. Mint mondta “mindketten megrögzött demokraták, nincs ok kételkedni demokratikus elkötelezettségükben, de elég erőseknek kell lenniük ahhoz, hogy véget vessenek az atrocitásoknak”. Orbán bízik abban, hogy a magyarellenes incidensek elmúlnak, s a szerb állam elég erős lesz a jogsértések megfékezésére. Rámutatott arra, hogy a jövőben minden olyan ügy, amely a magyarokat érinti, európai uniós ügy is, s nem kell “nemzetköziesíteni”, mert az EU nem nemzetközi szervezet az ENSZ-hez hasonlóan, hanem egy értékközösség.

Orbán szerint az, hogy európai fórumok foglalkoznak a vajdasági kisebbségeket ért incidensekkel, nem kell belügyekbe való beavatkozásként kezelni. Rámutatott arra: ha egyszer Szerbia is EU-tag lesz, akkor minden szerb emberrel történő dolog egyben európai uniós ügy is lesz. A kettős állampolgársággal kapcsolatban a Fidesz-MPSZ elnöke rámutatott arra, hogy a kettős állampolgárság intézménye a biztonságos szülőföldön való maradásnak az első számú eszköze. Szerinte ha az anyaországi magyarok nem akarják, hogy egy nehéz helyzetbe került nemzeti kisebbség – adott esetben a délvidéki magyarság – biztonságot keressen, Magyarországra menjenek, akkor meg kell adni nekik a kettős állampolgárságot.

A szabadkai megbeszélés után Orbán Viktor díszvendége volt a VMSZ zentai kampányzáró nagygyűlésének. A Fidesz elnöke a városháza előtt egybegyűlt néhány ezres tömeg előtt mondott beszédében ismételten a vasárnap esedékes második választási fordulóban való részvételre szólította a délvidéki magyarságot. “A siker lehetősége az önök kezében van” – hangoztatta Orbán, aki szerint még akkor is szavazni kell, ha elbizonytalanító hírek érkeznek az anyaországból, kevesen vesznek részt az európai parlamenti választáson, ellehetetlenítik a státustörvényt és “hímeznek-hámoznak az autonómiával”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik