Belföld

Parlament előtt az adótörvények

Beterjesztette az Országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium az adózással foglalkozó törvényjavaslatokat, melyeket november közepéig kell kihirdetni. A banki adót külön törvényben tárgyalják.

A Pénzügyminisztérium (PM) beterjesztette az Országgyűlésnek az adózással kapcsolatos törvényjavaslatokat – tájékoztatta a tárca sajtóosztálya az MTI-t hétfőn.

Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke elmondta, hogy két törvényjavaslatot nyújtottak be: az egyik az adókról, a járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló indítvány, a másik a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások különadójáról szóló önálló törvényjavaslat.

A dokumentumokat elektronikus és papír formában juttatták el az Országgyűlés Hivatalának, mindkét javaslat még a mai napon olvasható lesz a PM honlapján – tette hozzá a sajtófőnök.

Az első törvényjavaslat számos jogszabály módosítását tartalmazza, köztük a személyi jövedelemadóról, a társasági és az osztalékadóról és az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvényekét, miként az áfáról és a fogyasztóiár-kiegészítésről szóló jogszabályokét.

A javaslat szerint változnak a közösségi vámjog végrehajtásáról, a jövedéki adóról, a helyi adóról, az illetékekről és az államháztartásról szóló törvények is.

A módosítások érintik a nemzeti kulturális alapprogramról szóló jogszabályt, de a kormány szándékai szerint e javaslattal módosítják a gépjárműadóról és a regisztrációs adóról szóló törvényeket, a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló törvényt és az energiaadóról szóló jogszabályt.

Ugyancsak az adótörvények módosítása tartalmazza a társadalombiztosítási ellátásra és a magánnyugdíj szolgáltatásra jogosultakról szóló jogszabály változását, mint ahogy e javaslatcsomaggal módosul a kormány szándékai szerint az alkalmai munkavállalói könyv és az ehhez kapcsolódó járulékok, valamint az egészségügyi hozzájárulás és a családi támogatások rendszere is.

A javaslatcsomag tartalmazza még az önkéntes kölcsönös, valamint a magánnyugdíjakról és -pénztárakról szóló jogszabályok, továbbá a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény módosítását. Érinti a módosítás a környezetterhelési díjról, a közjegyzőkről, a közhasznú szervezetekről, a mozgóképről, a magyar exporthitel bankról és biztosítóról szóló jogszabályokat.







Tőkeszegény szövetkezetek
A szövetkezeti hitelintézeteknek az uniós előírásoknak megfelelően 2006 végére legalább 200 millió forintra, 2007 végére pedig 250 millió forintra kell növelniük saját tőke állományukat. A 176 takarékszövetkezet közül 2004. június végén 52 saját tőkéje volt alacsonyabb a 200 milliós limitnél, a 250 milliós határt pedig 70 intézményé nem érte el.

A kamatmarzs-adóról

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások különadójáról szóló önálló törvényjavaslat alanyai a hitelintézeti törvény hatálya alá tartozó pénzügyi intézmények, amelyeknek a kormány és a bankok megállapodása szerint két évre kell fizetniük a különadót, az adó mértéke 6 százalék, amelyet a kamat és kamatjellegű bevételek, illetve ráfordítások pozitív különbözete után kötelesek fizetni.

A javaslat szerint azok a szövetkezeti hitelintézetek, amelyeknek saját tőkéje az adóévet megelőzően nem éri el a 250 millió forintot, mentesülnek az extra adó megfizetése alól. Tóth László, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója ugyanakkor kérdésünkre elmondta, ez nem sok könnyebbséget jelent a szektor egésze szempontjából, amelyet relatíve lényegesen hátrányosabb helyzetbe sodor a kamatmarzs-adó, mint a bankokat.

A PM sajtófőnöke elmondta, hogy az Országgyűlésnek a törvényeket a tervezett január 1-jei hatályba lépés előtt 45 nappal, vagyis november 15-ig kell kihirdetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik