Belföld

Tönkremehetnek a takarékszövetkezetek?

Elfogadhatatlan az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) szerint, hogy a szövetkezeti hitelintézetek véleményének megkérdezése nélkül vetnek ki 6 százalékos különadót a kamatkülönbözet után – áll a szervezet közleményében.

Szerintük a takarékszövetkezetek nem tettek szert extraprofitra. Így a kormány pénteki döntése miatt több száz vidéki takarékszövetkezeti fiók működése lehetetlenül el olyan kistelepüléseken, ahol más pénzügyi szolgáltató nem hajlandó részleget nyitni.

Kiss Endre, az OTSZ elnöke attól tart, hogy nemcsak egyes takarékszövetkezetek működési feltételei romlanak, hanem a náluk számlát vezetők nehezebben juthatnak minőségi pénzügyi szolgáltatásokhoz.

A 159 integrált takarékszövetkezet országos érdekképviseleti szervezete egyetért azzal, hogy a kormány erőfeszítéseket tesz az államháztartási hiány csökkentésére. De nehezményezik, hogy a kormány az érdekképviselet megkérdezése nélkül jelentette be terveit.

Szeptember 22-én levélben kérték Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltet, Kiss Péter kancelláriaminisztert és Draskovics Tibor pénzügyminisztert, hogy a kormány újabb elvonással ne sújtsa a takarékszövetkezeteteket. Szakmai érvekkel alátámasztott levelükben felhívták a figyelmet arra, hogy az integrációban részt vevő, 1700 fiókos hálózatot működtető 159 takarékszövetkezet csaknem 1000 vidéki kistelepülésen egyedüli pénzügyi szolgáltatóként van jelen, és annak ellenére működtetnek több száz fiókot, hogy azok veszteségesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik